Cultuur in Tubbig

Cultuur in Tubbig: Jos van Beem

Geschreven door

VerhalenVerteller

Leestijd 4 minuten 294 x bekeken

Vandaag aan het woord: Jos van Beem van Noaberfest! De zevenverhalenverteller in onze rubriek: Cultuur in Tubbig. In deze rubriek delen wij verhalen die geschreven worden door lokale initiatiefnemers op het gebied van cultuur. Hierbij kan gedacht worden aan een kunstenaar, muzikanten, een vereniging of een andere lokale instantie die typerend is voor de cultuur in de gemeente Tubbergen.

“Kunst, muziek en theater zijn de vitaminen C voor de samenleving”

Wie ben je en wat is jouw functie?

Ik ben Jos van Beem, tekstschrijver, singer-songwriter, adviseur/coach voor kunstenaars en op talloze gebieden actief als cultuur-organisator. De Twentse Courant/Tubantia gebruikte twee jaar geleden het begrip ‘culturele duizendpoot’…die omschrijving durf ik, met een glimlach, wel aan.

Al een halve eeuw geleden won ik samen met Jeroen Hendriksen als cabaret TumTum het befaamde Cameretten Festival. Later heb ik ook tal van culturele producties ontwikkeld en/of georganiseerd zoals Cabaretfestival van het Oosten (Almelo), Alto Fragile, Kunstspoor, Muziek & Theatercafë (Tubbergen), het Kamerfestival Twente (KAFT). Daarnaast heb ik het digitale cultuurplatform Vita Cultura opgericht en was ik jarenlang lid van Raad van Bestuur voor Crea, het latere Oyfo in Hengelo.

Hoe werk je?

Omdat ik “voortdurend met cultuur bezig ben”, de nodige contacten heb en geregeld op zoek ga naar “vernieuwende concepten”, probeer ik vanuit een wat bredere kijk artiesten/kunstenaars (muziek, theater, kunst) en de samenleving met elkaar te verbinden, door mogelijke activiteiten én cultuur. Van daaruit groeit, veelal door anderen erbij te betrekken, een nieuw idee, een cultureel event of andere activiteiten.

Oddlings: originele vindingrijkheid
Oddlings: originele vindingrijkheid

Wat is jouw toegevoegde waarde binnen het culturele veld in Tubbergen?

Met mijn kennis, creativiteit en praktijkervaring probeer ik ‘kunst, muziek en theater’ binnen de gemeente Tubbergen te versterken. Daarmee hoop ik dat cultuur meer toegankelijk wordt en een meer culturele bewustwording op gang komt. Wonen, werken, onderwijs, sport en een economische infrastructuur… allemaal belangrijk, maar cultuur is veel vaker het cement tussen de stenen van de samenleving. En dat wordt (helaas) te vaak onderschat.

Waar ben je trots op?

Met enige trots zie ik dat Glasrijk Tubbergen dit jaar voor de 25ste keer plaats gaat vinden. Toen ik in 1996 met een uitgewerkt concept hierover bij de toenmalige burgemeester Houben aanklopte, had hij gezien (gelukkig maar..) dat Glasrijk iets bijzonders kon worden. Ik ben toen ruim 10 jaar aan Glasrijk verbonden geweest en heb hieraan met veel creatieve ideeën kunnen bijdragen.

Tegenwoordig verheug ik me over de samenwerking met Theater Hof88 (Almelo) voor het cultuur event Noaberfest, dit jaar op 4 en 5 september. Met dit festival willen we stad (Almelo) en ommeland (Tubbergen e.o.) met elkaar verbinden door compacte optredens op (veelal) niet alledaagse plekken. Zie ook www.noaberfest.nl.

Andrew Sisters: ook te horen op Noaberfest
Andrew Sisters: ook te horen op Noaberfest

Waar liggen de kansen en bedreigingen voor cultuur volgens jou?

Het belang én de toegevoegde waarde van cultuur voor de samenleving zou een meer prominente plek op de politieke agenda moeten krijgen. Cultuur is nog te vaak bladvulling in een (politiek) programma en zodra de algemene begroting ter sprake komt, ook een makkelijk afvoerputje.

Hoe zie je de toekomst?

Door alle beperkingen afgelopen corona-tijd is nog eens bevestigd dat culturele zaken, activiteiten, producties en initiatieven heel kwetsbaar zijn. Dat raakt de gehele samenleving! Borg in het gemeentelijk beleid muziek, theater en kunst meer tastbaar, ook op financieel gebied.

Wat voegt cultuur toe?

Niet alleen het sociaal maatschappelijke maar juist ook het economische belang van muziek, theater en kunst wordt veel te vaak onderschat… Cultuur is niet uitsluitend een kostenpost, het brengt direct en indirect voor de samenleving ook geld in het laatje.

Aangewaaid! Tijdens vorige editie Noaberfest
Aangewaaid! Tijdens vorige editie Noaberfest

Oproep!

Noaberfest wordt omschreven als het leukste festival tussen stad en platteland. Zaterdag en zondag 4 en 5 september. Kijk zelf maar eens op www.noaberfest.nl en reserveer een route vol verrassende optredens.

Laat zowel bewoners als bezoekers van Tubbergen en de Twentse natuur zoveel mogelijk genieten. Er is veel om trots op te zijn.

Jos van Beem, cultuurorganisator, info@vita-cultura.nl, 06 25 01 39 10.

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Cultuur in Tubbig

  Cultuur in Tubbig: Multiple Voices!

  Geschreven door VerhalenVerteller
 2. Binnenkort is het zover: de Herfsttintentocht Vasse

 3. Elephant Parade Twente

  Officiële opening Elephant Parade Twente

  Geschreven door Ivanka
 4. Elephant Parade Twente

  Doe-tips Elephant Parade Twente

Tip je vrienden

facebook twitter