Lekker uit!

Welke olifanten zijn straks te bezichtigen in Tubbergen?

Geschreven door

Corine

Leestijd 4 minuten 1668 x bekeken

Met veel zorg waren alle kleurrijke olifanten toebedeeld aan de 8 verschillende plekken in Tubbergen. Een paar dagen later kwam er echter nieuws: een deel van de parade zal door vrachtproblemen vanuit Azië nooit op tijd aankomen! Er zit nu niks anders op dan de parade een weekje uit te stellen en de olifanten die nu in Luxemburg staan te shinen, straks te verwelkomen in Tubbergen.

Alle olifanten hebben een mooi verhaal. Ze zijn gemaakt door een kunstenaar, ontworpen door een ondernemer of instelling die ooit deelnemer is geweest aan de Elephant Parade of de afbeeldingen op olifanten kaarten grotere (verontrustende) thema's aan zoals bijvoorbeeld plastic vervuiling.

Er staan straks 8 olifanten in Tubbergen en in heel Noord-Oost Twente een totaal van 68! Met hun unieke schilderingen staan ze op de mooie plekken in onze regio en zorgen ze ervoor dat eigenlijk elke olifant wel een bezoekje waard is. Rijd er langs met de auto, fiets er langs (en blijven ergens onderweg overnachten!) of ga te voet. Vanaf 20 september is er bij het Tourist Info punt in Tubbergen een plattegrond op te halen!

Centrum Tubbergen

In het centrum van Tubbergen kan je straks twee olifanten aanschouwen. De kleurrijke Groovy Trio en de felgekleurde Somboon. Groovy Trio is gemaakt door Nicolas Luna. Bij zijn ontwerp is hij geïnspireerd door de verschillende persoonlijkheden die mensen hebben, maar ook door mooie relaties tussen vrienden. Met het gebruik van de vrolijke en heldere kleuren doet hij een poging om deze verschillende, grappige en opwindende energieën te vangen in zijn ontwerp!

Somboon
Somboon

Somboon, de andere olifant die te zien is in het centrum van Tubbergen is ontworpen door Lili Tan. Met haar ontwerp wil ze laten zien dat het van historisch en cultureel belang is om de Aziatische olifant te eren en te beschermen.

Net buiten het centrum zie je in de buurt van 'n Kaps olifant Sotonian. Deze olifant is nog redelijk vers van de pers. In dit voorjaar ontworpen door Sam Hiskock: een lokale kunstenaar die meedeed aan de parade in het Engelse Southhampton. Het ontwerp weerspiegelt de rijke historie van de stad Southampton, één van de belangrijkste havensteden van het Zuiden.

Vasse

Follow your heart
Follow your heart
Naast het beeld de Stille Genieter in Vasse, kan je straks ook genieten van de olifant 'Follow your heart'. Deze mooie liefdevolle olifant past goed in Vasse. Een plekje waar je stiekem verliefd op wordt zodra je het bezoekt! We noemen het niet voor niets de parel van Twente.

Langeveen & Bruinehaar

Iets verderop kom je in Langeveen de 'Magical Creatures' tegen. Tegenover de kerk (en bekende begraafplaats uit de film De Beentjes van Sint Hildegard) staat dit kleurrijke exemplaar! Gemaakt door kunstenaar Victoria Soto Madrid, ook wel beter bekend als 'Mme Chcolat'. Om de Aziatische olifant te beschermen, beeldde zij magische wezens (die er in allerlei kleuren en emoties zijn) uit die zich om de olifant heen ontwikkelen en zodoende hem beschermen.

Magical Creatures
Magical Creatures

Mede door het enthousiasme in Langeveen, is het nabijgelegen Bruinehaar, ook over gegaan tot adoptie van de olifant! In Bruinehaar kan men vanaf 20 september 'Tamteh' aanschouwen. Deze mooi uitgevoerde olifant in grijs en zwarttinten is door Yusof Gajah ontworpen. Hij stond onder andere in Singapore (2011) en de ontwerper vraagt met zijn ontwerp om stil te staan bij wat we voor alle bedreigde diersoorten kunnen doen. De afbeelding van de twee gezichten die naar elkaar toekijken, past daarnaast uitermate goed bij Bruinehaar en Langeveen! De twee gezichten verwoorden het gevoel van een dubbeldorp; twee dorpen die elkaar lief aankijken en met elkaar verbonden zijn in het dagelijks leven, lief & leed, verenigingswezen, school, kerk en puur noaberschap. Langeveen en Bruinehaar zijn gezamenlijk achter de schermen heel druk bezig om met elkaar, samen, extra veel moois te organiseren rondom de Elephant Parade Twente!

Harbrinkhoek & Albergen

Zoals ik al eerder zei: sommige olifanten gaan ook over de verontrustende wereldproblematiek die kunstenaars bezighoud. Dit is ook het geval bij de Stookolifant. Bert Lezy, de ontwerper, zet op een humoristische manier vraagtekens bij de manier waarop de mensheid omgaat met de verslaving aan de giftige druk aardolie. De naam Stookolifant is dan ook niet toevallig gekozen, het is een combinatie van de woorden stookolie en olifant.

From Holland with Love
From Holland with Love

Tot slot vindt je in onze gemeente, ter hoogte van Landhotel 't Elshuys in Albergen, de olifant 'From Holland with Love', gemaakt door Studio Phantasma. Op de olifant zie je de kaart van Nederland, het trotse huis van de Nederlanders én het trotse huis van Elephant Parade. Al meer dan 10 jaar hebben de exposities, parades zoals deze, met de hand geschilderde olifanten gezorgd voor bewustwording, geld en liefde voor onze grote, grijze en zachtaardige reuzen van de jungle. Trots op Nederlands zijn, trots op de olifanten op deze manier te redden!

Een uniek project dus, deze parade. Deze nazomer gewoon te zien in ons mooie Noord-Oost Twente!

Wil je weten welke olifanten nog meer te zien zijn? Bekijk ze dan via hier!

In samenwerking met VVV Ootmarsum, Visit de Lutte Losser, Uit in Oldenzaal, Visit Twente, Elephant Parade en Toeristisch Langeveen-Bruinehaar.

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Corine deelt de leukste tips, highlights, hotspots en leukste verhalen van regio Tubbergen!

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Seizoen tips

  De leukste tips om te doen voor de maand oktober

  Geschreven door Corine
 2. Kunst & cultuur

  Glinsteren tijdens Glasrijk 2023!

  Geschreven door Corine
 3. Seizoen tips

  De leukste tips om te doen voor de maand september in en rondom Tubbergen!

  Geschreven door Corine
 4. Natuur

  Ontdek het Springendal

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter