Kunst & cultuur

Glasrijk, de jubileum editie die je echt niet mag missen!

Geschreven door

Corine

Leestijd 4 minuten 1174 x bekeken

Glasrijk Tubbergen hét internationale glaskunstfestival in Overijssel, viert haar 25-jarig jubileum van woensdag 29 september tot en met zondag 3 oktober 2021. Vijfentwintig glaskunstenaars uit binnen- en buitenland zijn inmiddels door curator Renée Korbee uitgenodigd om te exposeren op verschillende locaties in het Twentse Tubbergen waar 25 jaar geleden de liefde voor glas startte met de gebrandschilderde ramen in de Sint Pancratiusbasiliek.

Tijd voor een feest in Tubbergen, want we hebben namelijk een jubileum editie van ‘Glasrijk’. Dit jaar vieren we het 25-jarig jubileum! En de cijfers liegen er niet om: als deze editie voorbij is hebben er in de afgelopen 25 jaar in totaal meer dan 850 glaskunstenaars van wel 35 verschillende nationaliteiten een podium in Tubbergen gekregen om hun werken te exposeren. Wist je wel dat dit het grootste (internationale) evenement in Nederland is rondom het thema glas? Naar schatting komen jaarlijks zo’n 15.000 tot 20.000 bezoekers hier op af om de werken van bekende glaskunstenaars te bewonderen. Dit jaar zal Glasrijk Tubbergen plaatsvinden van 29 september tot en met 3 oktober!

Thema

In deze jubileum editie van Glasrijk Tubbergen is het thema ‘Glas(rijk) in ontwikkeling’. Dit thema is bewust gekozen. Het laat mooi zien hoe Glasrijk en z’n oud deelnemers & exposanten zich hebben ontwikkeld door de jaren heen, maar geeft ook de ambitie weer van het bestuur van Glasrijk: ze willen de komende jaren dit evenement nog verder door ontwikkelen.

Wat kan je nou verwachten van aanstaande editie? Veel! In de door Renée Korbee samengestelde expositie van internationale glaskunstenaars zullen ook werken van kunstenaars tentoon worden gesteld die eerder aan Glasrijk hebben deelgenomen. De kunstwerken, of een afbeelding daarvan, zullen naast de kunstwerken van 2021 worden geëxposeerd. De ‘golden oldies’ krijgen dus een mooie plek om te schitteren, maar ook nieuwe kunstobjecten en installaties gemaakt door jonge veelbelovende kunstenaars waarbij glas een rol speelt krijgen een plek in de expositie.

Glasrijk 2019
Glasrijk 2019

Met het schrijven van dit artikel is de organisatie nog onwijs druk bezig met de programmering, maar de komst van de Spiegeltent kan al wel vast vermeld worden. De Spiegeltent, die in het centrum van Tubbergen zal staan, zullen bezoekers van de vorige editie nog wel kunnen herinneren. Ook dit jaar kan men weer in de Spiegeltent terecht voor leuke activiteiten. Daarnaast tracht de organisatie nog om de auto’s van ontwerper Hans Glas mee te laten doen in een autorally, zal er een glasblazer op het plein zijn, staat er een koopzondag in combinatie met Art & Shopping op de agenda en zullen kunstenaars ook in etalages van winkels hun werken kunnen exposeren. Glas, glas en nog meer glas dus tijdens dit eerste weekend van oktober!

Impressie 2019
Impressie 2019

Thema's van de kunstenaars

‘Biodiversiteit’, ‘me-too’ en ‘wetenschappelijke complexiteit’: zomaar een greep uit de thema’s waar de kunstenaars zich mee bezig houden. De installatie ‘Cocoon’ van de Duits/Nederlandse Kim Grommol, toont overleden insecten die zij gedurende het dagelijks leven verzamelt en in glazen cocons legt. Een kans voor de toeschouwer om aandachtiger naar deze kleine wezens te kijken die het grootste deel van het leven op de planeet vertegenwoordigen maar door de huidige klimaatproblematiek als eersten ten prooi vallen. Een ander actueel thema, is het onderzoek naar de buitengewone complexiteit van o.a. de medische wetenschap. Onze schat aan wetenschappelijke kennis is gigantisch maar wat we niet weten, is vele malen groter

Glasrijk 2019
Glasrijk 2019

Voorafgaand aan dit evenement is er trouwens ook nog een fotowedstrijd. Onderwerp van de foto? Iets in relatie met glas uiteraard! Tijdens Glasrijk worden de geselecteerde en genomineerde foto’s geëxposeerd en zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Zowel een deskundige jury als een publieksjury zullen zich over de foto’s buigen en een oordeel vellen. Insturen kan nog tot en met 19 augustus!

Wees van harte welkom in Tubbergen van 29 september tot en met 3 oktober voor de feestelijke 25e editie van Glasrijk Tubbergen. Kijk voor meer informatie op www.glasrijk.nl en blijf op de hoogte van het laatste nieuws via hun eigen Facebookpagina!

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Kunst & cultuur

  De Twentse Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen

  Geschreven door Corine
 2. Winkelen

  Op bezoek bij de buren: de Weerselose Markt

  Geschreven door Corine
 3. Winkelen

  Op naar de Kringloop in Tubbergen!

  Geschreven door Corine
 4. Kids

  Restaurants met speeltuinen in Tubbergen en omgeving!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter