Cultuur in Tubbig

Cultuur in Tubbig: Week van de amateurkunst!

Geschreven door

VerhalenVerteller

Leestijd 4 minuten 764 x bekeken

Vandaag aan het woord: Minke Bloemhof, cultuurmakelaar Tubbergen! De tiende verhalenverteller in onze rubriek: Cultuur in Tubbig. In deze rubriek delen wij verhalen die geschreven worden door lokale initiatiefnemers op het gebied van cultuur. Hierbij kan gedacht worden aan een kunstenaar, muzikanten, een vereniging of een andere lokale instantie die typerend is voor de cultuur in de gemeente Tubbergen.

Cultuurconnectie - Week van de Amateurkunst

“Creatief denken is één, maar creatief doen is twee…”

Wie zijn jullie?

Kaliber Kunstenschool, Tubbergse onderwijs federatie, Cultuurmakelaar Tubbergen, Kunstcollectief Tubbergen, Stuurgroep cultuur en muziek Geesteren, de bibliotheek, Glasrijk en de federatie muziekverenigingen zijn vertegenwoordigd in de Cultuurconnectie Tubbergen sinds begin 2021. Vanuit deze connectie is een selecte werkgroep het afgelopen jaar bezig geweest om de Week van de Amateurkunst (WAK) in Tubbergen vorm te geven.

Wat is de WAK?

De WAK valt onder het landelijke IkToon en geeft gemeenten de kans om het amateurkunstveld in het zonnetje te zetten. De provincie Overijssel stimuleert dit door hier een bijdrage in te doen.

WAK
WAK

Wat is het doel van de WAK Tubbergen?

In de gemeente Tubbergen zijn heel veel verenigingen en clubs. Er is een druk sociaal leven, maar het culturele leven onder amateurs is niet altijd even inzichtelijk. Verstopt achter dichte deuren, in schuren, zolders en wijkgebouwen gebeuren de mooiste dingen. De WAK week wil dit één keer per jaar naar buiten toe tonen. Iedereen die maar iets van creativiteit laat zien of horen mag meedoen. Laten zien waar je passie ligt, zingen, dansen, sporten, boetseren, schrijven, tekenen, schilderen etc. Alle disciplines kunnen zich laten zien en horen.

Wat is jullie toegevoegde waarde binnen het culturele veld in Tubbergen?

Laten zien en horen wat niet altijd zichtbaar is. Mogelijkheden tonen aan geïnteresseerden en anderen inspireren. Als je bijvoorbeeld altijd al bij een koor hebt willen zingen maar je weet niet waar te beginnen dan kun je deze week bij verschillende koren, kijken, luisteren en meedoen als je dat wil. Zo ook bij een open atelier of een open repetitie bij een muziekvereniging.

Met de Cultuurconnectie willen we samen elkaar informeren over culturele en kunstzinnige activiteiten in de gemeente Tubbergen. Samenwerken en verbinden waar het kan, zodat we het beste uit de gemeente naar boven kunnen halen. Want Together Each Achieves More. Dat betekent teamwerk! De WAK is hier een mooi voorbeeld van.

Waar zijn jullie trots op?

De eerste WAK gaat op 1 november van start met een prachtig uitgebreid programma. We hebben als werkgroep keihard gewerkt met minimale middelen om dit programma samen te stellen en we zijn trots op het cultuurveld dat zich in grote getallen heeft aangemeld en een bijdrage wil leveren.

In de week van 1-7 november bieden we een heel uitgebreid programma met diverse disciplines. Op de website van de cultuurmakelaar staat het volledige programma: https://www.cultuurintubbergen.nl/wak-tubbergen/ Ook op Facebook is dit programma te vinden en deel het ook vooral! https://www.facebook.com/events/587492425613916

Waar liggen de kansen en bedreigingen voor cultuur volgens jullie?

De bedreigingen liggen vooral in de volksaard “doa mer gewoon dan dooi gek genoeg” en “ach het is niks bijzonders dat ik doe”. De kansen liggen vooral in het durven laten zien en geloven in jezelf. Samen kunnen we elkaar zoveel leren, verbinden en elkaar enthousiasmeren. Dat is precies wat we in de WAK gaan doen.

Hoe zie je de toekomst?

In de eerste week van november worden al onze inspanningen zichtbaar. Nadien zullen we het evenement evalueren en speerpunten voor volgend jaar opzetten. Opbouwen naar een steeds mooiere, completere WAK waar elke discipline binnen het cultuurveld vertegenwoordigd is en waar iedereen elk jaar naar uitkijkt.

Oproep!

Kom al het moois bekijken en beluisteren in de eerste week van november. Bekijk het programma online en maak je eigen keuzes en planning. Kunst en cultuur maken het leven alleen maar mooier, geniet er samen van.

“Laat zien wat je kan, geloof in wat je kan en deel het met anderen”.

Bekijk het evenement op onze agenda!

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Kunst & cultuur

  De Twentse Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen

  Geschreven door Corine
 2. Winkelen

  Op bezoek bij de buren: de Weerselose Markt

  Geschreven door Corine
 3. Winkelen

  Op naar de Kringloop in Tubbergen!

  Geschreven door Corine
 4. Kids

  Restaurants met speeltuinen in Tubbergen en omgeving!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter