Natuur

Ontdek het Springendal

Geschreven door

Corine

Leestijd 5 minuten 1124 x bekeken

Natuurgebied Het Springendal noemen ze ook wel de 'Tuin van Nederland', en laat deze 'tuin' nou net de achtertuin zijn van ons mooie Tubbergen. Met z'n betoverende schoonheid in elk seizoen, is een tripje naar Natuurgebied Springendal een échte must.

Serene rust midden in het bruisende Noordoost-Twente

Als je op zoek bent naar rust, op korte afstand van bruisende dorpjes zoals Tubbergen, Vasse en Ootmarsum, dan is het Springendal een betoverende bestemming. In het hart van Twente ligt dit verborgen paradijs! Met adembenemende vergezichten en leuke doorkijkjes, diverse flora en fauna en veel groen kan je hier opgelucht ademhalen. Even lekker weg, midden in de natuur! Ondanks een overvloed aan wandel- en fietsroutes is het lekker rustig. Met 365 hectare is dat ook niet zo gek, dus je loopt vaak ook hele stukken alleen. Op de heide, door de bossen, over de heuvels: het landschap wisselt hier heel snel. In elk seizoen is Het Springendal de moeite waard om te bezoeken! Met de groene tinten in lente & zomer, de paarse heide in de nazomer (augustus en september), de warme kleuren van de herfst: het is een genot om naar te kijken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het moment dat een klein laagje witte sneeuw de natuur bedekt.. magisch!

Paarse heide op de Paardenslenkte
Paarse heide op de Paardenslenkte

Bosbaden in Springendal

Het Springendal is de perfecte plek voor een potje bosbaden. Heb je ooit van dat fenomeen gehoord? Als je verlangt naar een ontsnapping aan de dagelijkse sleur en een moment van rust en verjonging zoekt, dan is dit echt wat voor jou. Bosbaden, ook bekend als shinrin-yoku, is veel meer dan een wandeling door het bos. Het draait allemaal om het vertragen en bewust waarnemen van je omgeving. Laat de drukte van het dagelijks leven achter je en adem de frisse boslucht in terwijl je luistert naar het ritselen van bladeren en het fluiten van vogels. Voel de zachte bodem onder je voeten en geniet van de betoverende schoonheid van het bos. Een soort van duik in het bos dus! Dat Tubbergenaren de gelukkigste tukkers zijn begrijpen wij dan ook wel. Met zo'n heerlijk groen natuurgebied om je heen (en de mogelijkheid tot bosbaden gewoon altijd aanwezig is), is het niet gek dat we hoog scoren op Bruto Twents Geluk.

Springendal Vincent Croce
Springendal Vincent Croce

Maar wat maakt bosbaden zo bijzonder? Allereerst is het een geweldige manier om stress te verminderen en een gevoel van kalmte te ervaren. Uit onderzoek is gebleken dat boslucht is doordrenkt met natuurlijke antibacteriële stoffen die bomen afscheiden, waardoor je immuunsysteem wordt versterkt en je weerstand tegen ziekten wordt verhoogd. Bovendien bevordert bosbaden de aanmaak van serotonine, het 'gelukshormoon', wat je stemming aanzienlijk kan verbeteren en gevoelens van depressie en angst kan verminderen. Aha, pure winst dus!

Tijdens je bosbadavontuur in het Springendal is het belangrijk om alle zintuigen te gebruiken. Sluit je ogen en luister naar de geluiden van het bos, voel de textuur van bomen en planten en ruik de geuren om je heen. Snuif die frisse lucht echt even goed op! Vergeet ook niet om alle technologie achterwege te laten en je volledig te richten op de natuur. Adem diep in en uit terwijl je door het bos wandelt, dit zal je helpen ontspannen en het beste uit je bosbadervaring halen.

Bronnenroute in Springendal
Bronnenroute in Springendal

Dus waar wacht je nog op? Ontsnap aan de drukte van het dagelijkse leven en geef jezelf de kans om te herstellen en te verjongen in de prachtige natuurlijke omgeving. Kom vandaag nog naar het Springendal en ontdek de magie van de natuur! En het allermooiste? Het is nog helemaal gratis ook. Vinden wij Nederlanders wel net zo fijn. Van de aarde, voor jou dus!

Cultuur én lekker eten

Naast zijn natuurlijke schoonheid heeft Het Springendal ook een rijke cultuur en geschiedenis. Historische boerderijen en landgoederen getuigen van het verleden van dit gebied. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Gouden Vondst? Combineer je bezoek aan het Springendal ook zeker met de twee watermolens: Watermolen Frans & Watermolen Bels. Parkeer eenvoudig de auto bij Watermolen Bels en loop via een knus paadje naar Watermolen Frans en weer terug (of maak er een langere wandelroute van, vanaf de parkeerplaats starten heel veel routes). Na of tijdens je route plof je neer op het terras van Restaurant Watermolen Bels waar je nog echt op z'n Twents kan genieten. Is het wat minder weer? Ook geen probleem, want binnen zit je droog, knus en lekker warm bij de haard.

Watermolen Bels
Watermolen Bels

Verder kan je aan de rand van Springendal terecht bij Theehuis Dennenoord. Op deze schattige & sprookjesachtige plek schuif je aan voor een heerlijke hightea, lunch, ontbijt en de lekkerste gebakjes. Je bent trouwens ook zo in Vasse. In dit toeristische dorpje is er keuze uit verschillende restaurants! Schuif aan bij Restaurant Bolscher, Hotel Gasterij de Bakker of voor een ijsje/lunch bij Pura Vida!

Theehuis Dennenoord
Theehuis Dennenoord

Kortom: Het Springendal, daar wil je zijn!

Eigenlijk is het dus wel duidelijk: als je Noordoost Twente bezoekt wil je gewoon even in natuurgebied het Springendal zijn. De schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos zorgen voor een romantische aanblik. Het is bijna on-Nederlands mooi! Verder maken de heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen het plaatje compleet. Doordat het gebied niet toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer is het heerlijk rustig. Met oeroude grafheuvels, de donkerste plek van Overijssel en twee oude watermolens dichtbij is dit dus oprecht Twente op z'n mooist! In natuurgebied Het Springendal kun je starten met verschillende fiets- en wandelroutes.

Praktisch: parkeermogelijkheden Springendal

Op de Hooidijk 74 vind je een parkeerplaats waar er genoeg ruimte is om te parkeren. Velen kennen het ook wel als de parkeerlocatie bij de brandtoren! Vanaf dit startpunt starten ook verschillende wandelroutes. Je kunt trouwens ook eenvoudig starten vanaf Hoeve Springendal. Combineer jouw wandeltoch dan lekker met een kopje koffie met appelgebak! Vanaf Hoeve Springendal starten heel veel routes en de eigenaren hebben het voor jou in één groot overzicht gezet.

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Corine deelt de leukste tips, highlights, hotspots en leukste verhalen van regio Tubbergen!

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Kids

  Restaurants met speeltuinen in Tubbergen en omgeving!

  Geschreven door Corine
 2. Natuur

  Picknicken in Twente

  Geschreven door Corine
 3. Winkelen

  Op bezoek bij de buren: de Weerselose Markt

  Geschreven door Corine
 4. Winkelen

  Op naar de Kringloop in Tubbergen!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter