Route-tips

Een Twents Blokje Om: 300 kilometer aan onmeunig veel wandelplezier.

Leestijd 5 minuten 19259 x bekeken

Voor wie het nog niet weet: Twente is misschien wel het mooiste wandelgebied van Nederland. Zonde om het bij een klein blokje om te laten. Dat doen we dus ook niet. Twents Blokje Om staat voor maar liefst 300 kilometer aaneengesloten wandelplezier. Over stuwwallen. Dwars door beekdalen. Dat hoeft zeker niet in één keer. Je kunt ook delen van het “blokje om” lopen. In een weekend, als dagtocht of tijdens een ochtend of middag in je vakantie met het gezin. Dat bedoelen we met op je eigen gemak! Diehards kiezen voor een week of langer en reserveren vooraf de leukste overnachtingen.

HEANIG AN!

In plaats van ’tot ziens’ zeggen we in Twente ook wel: heanig an! Dat betekent zoveel als ‘doe rustig aan, pas goed op jezelf’. In een lagere versnelling is het leven namelijk veel leuker. Wandelen is een goede manier om dat te ervaren. Stap voor stap laat je niet alleen de natuur zijn werk doen, maar ook de Tukkers zelf… Want als je denkt dat Nederland zijn hartelijkheid aan het verliezen is, ken je ons nog niet. Even onze hand opsteken of een praatje maken, vinden wij nog heel gewoon.

Plan je route op www.twentsblokjeom.nl

 1. Kies een thema.
 2. Kies vertrekpunt in de buurt van je overnachtingslocatie of bij een aansluiting op het openbaar vervoer.
 3. Bepaal hoever je wilt lopen (ga uit van circa 5 km/uur).
 4. Kies een eindpunt. Bijvoorbeeld in de buurt van een overnachtingsadres of aansluiting op het openbaar vervoer.
 5. Regel online de speciale Twents Blokje Om Bagageservice en geniet optimaal van je wandeling en het Twentse landschap.

  omschrijving
  omschrijving

KOM OP VERHAAL

Twents Blokje Om is een bundeling van meerdere, afwisselende wandelroutes, elk met een eigen thema. Thema’s die wat vertellen over de natuur in Twente, maar ook over de cultuur en de mensen, de Tukkers. Ook al loop je maar een klein deel van de 300 kilometer lange route, je beleeft al snel het echte Twente. Kijk op www.twentsblokjeom.nl welke routes, thema’s en belevingen het Twents Blokje Om biedt. Twente. Toen een geliefde plek vanwege de vruchtbare weidegronden. Nu vanwege de gastvrijheid en levendigheid. De routes van het Twents Blokje Om kun je op veel plekken in Noordoost-Twente oppakken. Waar jouw route begint en eindigt bepaal je zelf. Start bijvoorbeeld met het kiezen van één van deze thema’s of routes.

Bekijk de routes op de kaart

1. LANGS BEEKDALEN EN ESSEN - ESSENROUTE, circa 80 kilometer

Essen zijn typisch Twentse akkers, waar boeren - ver voor de kunstmest – jaarlijks schapenmest over uitreden. Zo bolden ze elk jaar verder op. De boerderijen en dorpjes liggen verspreid, vaak langs beken. Met af en toe een watermolen die wordt aangedreven door de kracht van de beek. De wegen kronkelen langs het water en tussen de essen. De weides zien er nog verfrissend groen uit. Waar zie je dat nog. En de koeien staan in dit deel van Nederland gewoon nog buiten! Als gezin is deze route ook geweldig. Pak een stuk in de buurt van Vasse. De ‘Aan de Bronnen’ route (4,7 km) is een echte aanrader. Ervaar met je gezin het prachtige Twentse landschap.
Oldenzaal | Deurningen | Borne | Zenderen | Hertme | Saasveld | Weerselo | Fleringen | Tubbergen | Vasse

2. KLIMMEN EN DALEN - STUWWALROUTE, circa 54 kilometer

Net voor Oldenzaal zie je ‘m plotseling oprijzen uit het landschap. De hoogste stuwwal van Twente: de Tankenberg in De Lutte. Bijna 82 meter +NAP. Bovenop lagen ooit uitgestrekte heidevelden waar schapen eindeloos konden grazen. Door de komst van kunstmest werd schapenmest overbodig en werd de heide vervangen door dennenbomen. Een slimme investering vanwege de opkomst van de mijnbouw. Dennenhout was favoriet voor het stutten van de mijnen, omdat het kraakt voordat het bezwijkt. Ook voor de gezinnen die hier op vakantie zijn (en natuurlijk voor de Twentse gezinnen die in hun eigen regio willen wandelen) biedt de Stuwwalroute prachtige mogelijkheden. Pak een stukje van de route in de omgeving van Ootmarsum. Bijvoorbeeld de Kuiperbergroute (5 km) met prachtige vergezichten. Een uniek stukje Twente.
Vasse | Ootmarsum | Rossum | Oldenzaal | De Lutte

3. UITWAAIEN LANGS HET OUDE TRAMTRACÉ - TRAMBAAN, circa 17 kilometer

Let op: deze route is voor 75% te wandelen. Bij bij Landgoed Singraven zijn aanpassingen gaande zijn wat zorgt voor een omleiding op de route. Het Roderveld barst van de bospoelen waar kikkers je rust behoorlijk verstoren. Of niet, het is maar net hoe je het bekijkt. Vanaf 1903 denderde de stoomtram hier. Ja echt, een heuse tram. Eerst vol arbeiders naar de (textiel)fabrieken in Oldenzaal. Daarna vol zuivelproducten onderweg naar warenmarkten. De Duitsers demonteerden de tramlijn in 1942. Nu zijn er alleen nog stille getuigen. Ook de juffers en jonkers van Havezate Het Everloo zijn niet meer. Maar op het terras anno 2020 is hopelijk nog een plekje te vinden. Wil je met je gezin deze route deels lopen? Begin dan ter hoogte van Halte Volthe. Hier staat nog een echt, authentiek tramhuisje en vanaf hier kun je een mooi stukje van het voormalige tracé lopen.
Oldenzaal | Denekamp

4. GESMOKKEL LANGS DE GRENS - SMOKKELROUTE, circa 64 kilometer

Altijd spannend in de buurt van de grens. Vooral als de flarden mist lang en laag boven de grond blijven hangen. Tot de EU-grenzen werden opgesteld, was dit een beruchte smokkelzone. Met name voor boter, sigaretten en sterke drank. Douaneambtenaren verschansten zich in zogenaamde commiezenhutten om smokkelaars te bespieden en betrappen. Er hebben zich hier heel wat spannende, grappige, verdrietige en ongelooflijke verhalen afgespeeld. En nog steeds kan het er geheimzinnig zijn. Hier beleef je de echte smokkelverhalen. Ook voor gezinnen is de Smokkelroute een echte aanrader. Wandel de Smokkelkinderroute die door het enige, echte Smokkeldorp loopt: Overdinkel.
Denekamp | De Lutte | Losser | Overdinkel | Gronau | Glane/Losser

5. VERLICHT EN VERLOST - GEDEELTE HILLIGENPAD EN RONDJE OLDENZAAL, circa 25 kilometer

Hilligen is Twents voor Heiligen. Een soort pelgrimstocht dus. Het woord pelgrim komt van het Latijnse Peregrinus en betekent zoiets als ‘reiziger’. Je reist over eeuwenoude leylijnen, kerkenpaden en ‘helwegen’. Langs kapelletjes en landkruizen. Opvallend zijn de grote hoogteverschillen en prachtige vergezichten. Vermoeid maar - als het goed is - verlicht bereik je uiteindelijk de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. Dichtbij de markt met volop gezellige terrassen.
Losser | Oldenzaal

Download de routes

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Kids

  Restaurants met speeltuinen in Tubbergen en omgeving!

  Geschreven door Corine
 2. Natuur

  Picknicken in Twente

  Geschreven door Corine
 3. Winkelen

  Op bezoek bij de buren: de Weerselose Markt

  Geschreven door Corine
 4. Winkelen

  Op naar de Kringloop in Tubbergen!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter