In 2011 officieel bekroond tot wandelgemeente bij uitstek! Geniet van kilometers wandelpad. Door bossen, langs Dal van de Mosbeek, over heidevelden en dwars door het coulisselandschap. We hadden hier in gemeente Tubbergen geen betere titel kunnen winnen!
Wandelgemeente bij uitstek
Schoenen

Kilometers wandelen. Of je nu kiest voor de routes van Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel, onze dorpsommetjes of gebruik maakt van Routenetwerk Twente: De gemeente Tubbergen kent diverse prachtige natuurgebieden die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken. Ontdek de oude molens, de verschillende dorpjes, de eeuwenoude kerken of het dal van de Mosbeek of Springendal. Welke route je ook kiest, elke wandelroute kent genoeg horecagelegenheden waar je kan genieten van de Twentse gastvrijheid!

Ontdek de routes >

verhalen & tips over Wandelen

 1. Outdoor

  Voorjaarswandeling Manderveen

  geschreven door Corine
 2. Routetip

  Wandelen met Truus!

  geschreven door Corine
 3. Kids

  Kinderschatkaart Noordoost Twente 2.0 weer binnen!

  geschreven door Corine
 4. Lekker uit!

  Tip: bezoek het Vliegerfeest Twente!

  geschreven door Corine
 5. Vasse

  Weer zomers genieten tijdens de Vasserse Sfeermarkt!

  geschreven door Corine
 6. Lekker uit!

  Tips voor het Pinksterweekend!

  geschreven door Corine
 7. Lekker uit!

  Unieke locatietheatervoorstelling: Dreeduuster!

  geschreven door Corine
 8. Glansrijke verteller

  Trek je oranje t-shirt maar vast aan!

  geschreven door Corine

Wandelevenementen

Routenetwerk Twente

Het Wandelnetwerk Twente is het mooiste wandelnetwerk van Nederland. Nu is dat niet zo moeilijk, want de rest van Nederland is nou eenmaal geen Twente. Het wandelnetwerk werkt heel simpel. Op een routekaart staan de routes aangegeven met een kleur. Die kleur correspondeert met gekleurde pijlen op routepalen en per route is het aantal kilometers aangegeven. De routes kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden, zodat een langere wandelroute gelopen kan worden. Bij ieder startpunt staat een informatiepaneel met daarop een informatiekaart van de directe omgeving. Het wandelnetwerk biedt je dus alle vrijheid, je bepaalt zelf de route en de gewenste afstand. Plan hier gemakkelijk je eigen route!

Top 5 mooiste wandelroutes

Een route top 5 maken is natuurlijk best gewaagd. Helemaal aangezien alle routes top zijn! Maar goed, om jou een beetje richting te geven in al dit moois presenteren wij hier onze 5 favorieten. Deze mag je echt niet missen als je een (langer)bezoek aan Tubbergen hebt gebracht. Van de bronnenroute tot aan rondje Hambroek, hier vind je binnenkort onze top 5!

Twents Blokje Om + arrrangement

Voor wie het nog niet weet: Twente is misschien wel het mooiste wandelgebied van Nederland. Zonde om het bij een klein blokje om te laten. Twents Blokje Om staat voor maar liefst 300 kilometer aaneengesloten wandel- plezier. Over stuwwallen. Dwars door beekdalen. Dat hoeft zeker niet in één keer. Je kunt ook delen van het “blokje om” lopen. In een weekend, als dagtocht of tijdens een ochtend of middag in je vakantie met het gezin. Sindskort kan je ook een 5-daagse of zelfs een 9-daagse wandelvakantie boeken! De arrangementen zijn inclusief ontbijt en overnachtingen. Met een kaart wandel je van hotel naar hotel!

Ontdek de wandelvakanties >

Stuwwalroute & Essenroute

De Essenroute loopt langs de ‘essen’. Bollende weilanden die door de jaren heen zijn ontstaan door het bemesten van de graslanden, waardoor ze steeds iets boller zijn gaan staan. Langs de essen en mooie beken loop je door het Twentse land; van het natuurgebied Dal van Mosbeek bij Mander naar Recreatiepark het Hulsbeek bij Oldenzaal. De Stuwwalroute loopt over de Twentse stulwal. Een overblijfsel uit de ijstijd, in het landschap geboetseerd door de ijstong. Een prachtige tocht door het Twentse landschap met een mooi inkijkje in de vorming van het landschap in de ijstijd. Via het Dal van de Mosbeek vind je de eerste stijging bij de ‘beklimming’ van de Braamberg en Tutenberg!