Stèles en Panorama van Rückriem

In het landschap in de omgeving van het Landgoed Baasdam in Tubbergen staan de kunstwerken: de "Zeven Stèles" en "Panorama" van Rückriem.

De "Zeven Stèles" en "Panorama" zijn kunstwerken van Rückriem die in het landschap aan een pad nabij de Reutummerweg en aan de Arkeweg aan de rand van Tubbergen staan.

Ulrich Rückriem

Is in 1938 in Düsseldorf geboren en is een internationaal bekend en gerespecteerd Duits kunstenaar. Hij begon zijn loopbaan als steenhouwer. Zo werkte hij als gezel mee aan de restauratie van de Keulse Dom. Begin jaren zestig koos hij voor het vrije kunstenaarschap.

Rückriems werk wordt gekenmerkt door concentratie op basale elementen als volume, maat, proporties, bewerking, ruimte en standplaats. Het toegepaste materiaal, de verhouding tussen vlakken en kleuren, tentoonstellingslocaties en bewerkingsprocessen vormen de inhoud van zijn beelden.

De relatie met de omgeving is, zoals ook uit Ursprung (en zijn Zeven stèles) blijkt, van groot belang. De schoonheid van Rückriems werk schuilt in de elementaire eenvoud.

Zeven stèles

Een wandelaar loopt over een zandweg langs een loofbos. Plotseling valt zijn oog op een hoog en slank steenblok dat in de berm tussen de bomen opdoemt. Enkele meters verderop nog één. En daarachter een derde blok. In totaal staan er zeven eenvoudige stèles (zuilen) langs het pad dat bij Tubbergen, in het noordoostelijk deel van Twente, Landgoed Baasdam met het aangrenzende Landgoed Herinckhave verbindt.

De Zeven stèles aan één kant van het pad door het bos van Landgoed Baasdam bestaan uit afwisselend lichtgrijs en roze Spaans graniet. De Duitse kunstenaar Ulrich Rückriem heeft ze op regelmatige afstanden van elkaar tussen het begin van het pad en een tweesprong geplaatst, als een soort landmeters. De eenvoudige sculpturen zijn zo in de berm opgesteld dat ze de overgang tussen de zandweg en het bos markeren.

Panorama Rückriem – Ursprung

Een groot, onbewerkt blok steen staat tussen bomen in het open veld. Dit zogeheten Ronde Bosje maakt deel uit van het cultuurhistorisch landschap van Landgoed Baasdam. De inrichting van Baasdam werd gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw ontworpen door de landschapsarchitect Pieter Wattez en is geïnspireerd door Engelse landschapsparken.

De steen, een werk van de Duitse kunstenaar Ulrich Rückriem dat hij Ursprung heeft genoemd, vormt sinds 2014 samen met het bosje het zogenoemde ‘Panorama Rückriem’.

Het blok heeft twee ruitvormige zijvlakken. Het onderste en bovenste begrenzingsvlak zijn evenwijdig ten opzichte van elkaar verschoven. Het is in deze vorm uit de steengroeve gehaald en zonder verdere bewerking naar zijn nieuwe locatie gebracht. De op sommige plaatsen zichtbare boorsporen zijn ontstaan doordat het blok uit een steenlaag moest worden gehaald. De zes onregelmatige delen waaruit het blok bestaat, zijn door de natuur gevormd. De steen is van Anröchter dolomiet.

Klik hier en kom op de website van Rückriem in Twente!

Of bekijk de website website.ruckriemintwente.nl/

contactinformatie

 

Arkeweg - Reutummerweg (zijpad)
Tubbergen

Tip je vrienden

facebook twitter