Watermolen Bels

Watermolen Bels werd in 1725 gebouwd als korenmolen en papierfabriekje. De molen en de bijgebouwen zijn opgetrokken uit zandsteen en vakwerk.

Vanaf 1845 diende de molen tevens als chicorei fabriek.

Chichorei was toen als koffiesurrogaat (eind 19e eeuw) een zeer gewild product.Voor de gewone man was koffie veel te duur. Hij redde zich met aftreksels van eikels en gebrande rogge, waarvan de smaak aanmerkelijk verbeterde door de toevoeging van chichorei.De wortels van de chichorei planten werden in stukjes gesneden en gedroogd, gebrand en gemalen tot een bruin-zwart poeder.

De molenkolk met stuwvijver werd in 1874 aangelegd. De familie Bels kocht in 1914 het hele complex, richtte het rechter gebouw in als korenmolen en verving het bovenslagrad door een turbine.

In 1957 kocht Stichting Het Overijssels landschap de molen, boerderijen en landerijen aan en restaureerde de gebouwen grondig. Het gebouw werd in 1962 ingericht als theeschenkerij en restaurant.

Informatiecentrum van 'De Overijsselse Molen'

In het molengedeelte is door de stichting ‘de Overijsselse Molen’ een informatiecentrum ingericht. Hier ziet u alles over de geschiedenis en de restauratie van de Molen van Bels en de verschillende molentypen in Overijssel. Een oude cichoreibrander is weer in ere hersteld en in de kelder zijn verschillende modellen van windmolens tentoongesteld.

Openingstijden

Dit moleninformatiecentrum is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het restaurant.

  • Januari t/m maart: vrijdag t/m zondag 10.00 - 20.00 uur
  • April t/m juni: dinsdag t/m zondag 10.00 - 20.00 uur
  • Juli en augustus: maandag 10.00 - 18.30 uur
  • September en oktober: dinsdag t/m zondag 10.00 - 20.00 uur
  • November en december: vrijdag t/m zondag 10.00 - 20.00 uur

De molen kan nog in werking worden gesteld. Iedere 3e zondag van de maand zijn er maaldemonstraties.

contactinformatie

Tip je vrienden

facebook twitter