Landgoed Schultenwolde

Tijdelijk gesloten: terrein is niet toegankelijk voor publiek en afgelsoten als vogelbroedterrein. Landgoed Schultenwolde heeft een oppervlakte van ongeveer 56 hectare en is gelegen aan de Almeloseweg in Tubbergen. Natuurgebied met vennetje Het Hondenven aan de Vikkersweg.

Landgoed Schultenwolde ligt ten westen van het dorp Tubbergen, onderaan de Tubberger Es. De zuidgrens is de Almelose weg tussen Tubbergen en Almelo. Verder is het terrein begrensd door agrarische percelen in het noorden, oosten en westen. Het landgoed bestaant uit 30 hectare bos, 20 hectare heide, vennen ( waaronder een pingo- ruïne, het Hondeven genaamd en een rietven), broekland en 6 hectare grasland. Centraal op een heuvel ligt de villa.

Bijzonderheden

Het landgoed bezit een 'pingo-ruïne', wat een overblijfsel is van de laatste ijstijd 10.000 jaar geleden. In die tijd was het een ijslens onder de grond die opvroor. Toen de ijstijd voorbij was, zakte de grond van deze lens af. Vandaar dat het ven op een heuvel staat en door de boeren in de omgeving het "heug staend ven" werd genoemd. Later is dit verbasterd tot Hondeven. Rondom dit ven ligt een zeer bijzondere vegetatie waaronder vleesetende planten en gentianen. Op enige afstand daarvan ligt een rietplas die afhankelijk van de hoeveelheid regenwater, onder water komt te staan.

Aan de toegangsweg van het bos staat een theehuis. Het theehuis is gebouwd van lange dunne stammetjes dennenhout dat slechts enkele jaren jong was en vermoedelijk uit het bos van Schultenwolde afkomstig was. Het feit dat het theehuis bestemd is als gemeentelijk monument, betekent dat er geen mogelijkheden zijn om iets anders met het theehuis te doen dan nu. Er mag namelijk niets aan verbouwd worden. Onlangs is het wel deels met geld van de provincie, hersteld.

De boerderij en het huis zijn architectonische uniek en stammen uit de begintijd van de 20ste eeuw. Ze staan onder gemeentelijke monumentenzorg. Om ze midden in de natuur in oorspronkelijke staat te behouden, hebben deze gebouwen veel onderhoud en aandacht nodig.

Bron foto's: Shera van den Wittenboer

contactinformatie

 

Vikkersweg
Tubbergen

Tip je vrienden

facebook twitter