De Kroezeboom

De Kroezeboom is een van de oudste en bekendste bomen van ons land en hij staat op de Fleringer Es, iets ten zuiden van Tubbergen en ten noorden van Fleringen. Dit belangrijke herkenningspunt kent een rijke historie in Twente!

De bijna 500 jaar oude Kroezeboom, ook wel eens Kroeseboom genoemd, op de Fleringer Es is zeker een bezoek waard. De unieke plek in het landschap in gemeente Tubbergen deed vroeger dienst als grensmarkering en bedevaartsoord. De Kroezeboom is een zomereik en naar alle waarschijnlijkheid één van de oudste bomen van Nederland! Bij een bezoek aan Twente mag tijdens jouw fietstocht, wandeltocht of autotocht een bezoek aan de Kroezeboom niet ontbreken.

Kruisboom

Je ziet het al in de naam. Kroezeboom betekent kruisboom: een boom die een grens of een kruispunt aangeeft. Nederland kent meerdere van deze kruisbomen (vaak eiken). Naast dat je deze Kroezeboom in Fleringen vind, zijn ze ook te vinden in Ruurlo, Vorden en Lage Vuurse. Een kruisboom diende vroeger als rechtsplaats, heilige plaats of grensmarkering. Een grensbepaling was bijvoorbeeld handig bij het verdelen van de akkers. Hier werden de ene keer stenen voor gebruikt en de andere keer bomen. Op de es van de Marke bij Fleringen zal de Kroezeboom met dit doel (het markeren van een grens) zijn aangeplant. We praten dan over een periode ergens tussen 1500 en 1600! Dat maakt de boom dus zo'n 500 jaar oud, maar er zijn ook mensen die beweren dat de boom nog veel ouder is. Zelfs getallen tussen de 700 en 1000 jaar zijn de revue gepasseerd. De eik, of 'loakboom', 'markeboom' is een boom met fikse omvang van de stam (zo'n 725 centimer!) en kent dus een lange historie.

Toekomst van de Kroezeboom

Om ervoor te zorgen dat de Kroezeboom blijft bestaan, zijn er tal van initiatiefnemers bezig geweest met het behoud van de oude zomereik. Inmiddels verzorgt de gemeente dit karakteristieke en beeldbepalende natuurverschijnsel. Boomverzorgers hebben onder andere de holle stam uitgekrabt en ankers en kabels aangebracht. Ondanks al het staal dat in de boom zit verwerkt, geeft de Kroezeboom nog een vitale indruk. Veel vertakkingen, knoppen en eikels laten zien dat de boom nog in goede conditie is. Nog niet heel lang geleden is er een klassieke, gietijzeren hekwerk om heen gezet. Er werd regelmatig in de boom geklommen, honden werden er uitgelaten en er werden honderden foto's per jaar genomen. Helaas is dat niet bevorderlijk voor de eik en de grond erom heen. Om te zorgen dat de Kroezeboom hier niet meer onder te lijden is er ter bescherming dus een hek geplaatst. De gemeente zorgt dus goed voor haar 'monumentale reus'! Grappig feitje: de boom was een cadeau van familie Von Bönninghausen aan de H. Pancratiusparochie. Bij de verkoop van de gronden in de Fleringer Es schonk de familie dit als cadeau.

Bereikbaarheid Kroezeboom

De Kroezeboom ligt aan de Lansinksweg in Fleringen. Dit historische herkenningspunt ligt aan een zandpad. Parkeren kan eenvoudig op de parkeerplaats aan de Jan van Arkelweg. Langs de N343 (Jan van Arkelweg) is ter hoogte van de Kroezeboom een af- en oprit gerealiseerd. Vanaf daar zie je de Kroezeboom, omringd door weilanden, al staan en loop je er in 5 minuten naar toe.

Trouwlocatie

Hoe gaaf is het dat je op zo'n belangrijk punt kan trouwen? Onder de honderd jaar oude boom met kleine kapel kan je in een prachtige setting in de openlucht trouwen. Het is zelfs een officiële trouwlocatie. De gemeente plaatst stoelen voor de gasten en voor het bruidspaar komt er een tafel met stoelen. Mocht je liever andere stoelen willen kan je natuurlijk altijd een afspraak maken met een horecaondernemer uit de regio. Wel belangrijk om te onthouden: het is niet toegestaan om bij de Kroezeboom een (party) tent te plaatsen dus bij slecht weer moet je uitwijken naar een andere locatie. Óf je moet een ceremonie met een beetje regen niet schuwen. Meer informatie over trouwen onder de Kroezeboom >

Kroezeboomfeesten

Bij de Kroezeboom in Fleringen worden er elk jaar gedurende drie dagen volksfeesten gehouden. De Kroezeboomfeesten vinden altijd plaats in het weekend na Hemelvaart. Een prachtig feestterein is podium voor vaste onderdelen van de volksfeesten zoals de dorpsbrunch, talentenjacht, Kroeskontrol party, kinderprogramma en de Bonte Avond.

Van symbolische waarde

Naast het feit dat de Kroezeboom een beeldbepalend natuurverschijnsel is op de Fleringer Es en dat vele mensen hem (her)kennen, heeft het voor de gemeenschap ook (nog altijd) een belangrijke symbolische waarde. Volgens bronnen (verstrekt door het Meertens Instituut, bron: Bomeninfo), stond er in de 16e & 17e eeuw al een veldkappeletje naast de boom. Ook wel beter bekend als een 'hilligen huesken'. Welke heilige er precies in dit tijd werd vereerd was niet helemaal duidelijk. In de loop van de 17e eeuw bleef het een belangrijke plek, want het Katholieke kerkvolk kwam in tijden van de Reformatie (1632-1732) de boom veelvuldig bezoeken om in het geheim eucharisatievieringen te houden. Zo rond 1730 is er een einde gekomen aan de preken van rondtrekkende priester Henricus Smithuis. In de lange tijd daarna lijkt er, volgens de boeken, niet veel bijzonders rondom de boom te zijn gebeurd, maar vanaf 1909 was er weer religieuze activteit rondom de Kroezeboom. Op 15 juli 1909 werd er een mis opgedragen ter gelegenheid van het eeuwfeest (teruggave van St. Pancratiuskerk) in Tubbergen en in datzelfde jaar werd er weer een kapel gebouwd. Een kleine neogotische H. Hartkapel, met daarin achter een hek een H. Hartbeeld. Bij deze kapel vond meer dan eens, zoals in krachtenberichten te zien is, een grote bedevaart plaats. Ook deze kapel werd in 1944 weer vervangen voor een nieuwe open houten kapel met vakwerk-muren. Sinds 1970 is de kapel naast de Kroezeboom een belangrijke locatie voor bijeenkomsten van de Katholieken en de vredesbeweging.

Meer interessante informatie over de rol van de Kroezeboom op religieus vlak > Lees hier meer!

contactinformatie

Tip je vrienden

facebook twitter