Het dorp ligt tegen de Duitse grens aan die wordt gemarkeerd door een oud commiezenpand. Hier treed je in de voetsporen van de grenswachters. Aan de noordkant van Langeveen steekt de Mönkesberg tien meter boven de het dorp uit. Tegen Langeveen aan liggen de bossen en heidevelden van landgoed Bruinehaar die verderop overgaan in de Engbertsdijkvenen, een prachtig hoogveengebied. In maart ontwaken hier honderden blauwe kikkers; in de zomer zie je de prachtige libellen. In de herfst is het spannend of er weer kraanvogels komen en 's winters kun je genieten van de rust en ruimte. Daarnaast worden jaarlijks meerdere bekende evenementen georganiseerd waaronder carnaval, de Turvenloop en de wandel 3 daagse.

Populair in Langeveen

 1. Café Restaurant Waaijer

  Een gezellig café restaurant in Langenveen waar de gast vele mogelijkheden heeft. In het café …

 2. Tuin De Weide

  Tuin De Weide is via een eigen weg (circa 180 m) met aan de rechterzijde een beukenhaag met …

 3. Café-taria 'De Ruif'

  Al sinds jaren vindt u middenin het dorp Langeveen Café-taria 'De Ruif'. Een echt …

 4. Langeveen

  Langeveen staat bekend om de Engbertsdijksvenen. Dit Staatsnatuurmonument ligt nét over de …

Langeveen

Engbertsdijkvenen

Wandelen in de Engbertsdijksvenen is een bijzondere belevenis. En ligt net over de grens van gemeente Tubbergen. Het veengebied is één van de weinige plekken waar nog levend hoogveen voorkomt en is daardoor voor Nederland van grote waarde. Het Staatsnatuurmonument heeft een beschermde status gekregen en is daarnaast aangewezen als Natura-2000 gebied waarmee het onderdeel uitmaakt van een Europees netwerk van hoogwaardige natuurgebieden. Het veen heeft in alle seizoenen wat te bieden voor mens en dier. Begin maart ontwaken de heidekikkers bij de eerste warme dagen. Honderden blauwe kikkers, het blijft een gebeurtenis waar men speciaal voor komt. Maar ook in het latere voorjaar zijn de Engbertsdijksvenen prachtig. Als dan de berken hun frisgroene kleur beginnen te krijgen, is het de tijd voor zangvogels als boompiepers en blauwborsten. Vogelzang van alle kanten. Bloeiend wollegras siert het veen met hun witte wattenbolletjes.

Dorpsommetjes

Drie mooie dorpsommetjes vanuit het dorp Langeveen die je meenemen door de prachtige natuur en langs mooie bezienswaardigheden. Bij elke route wordt er informatie gegeven over het landschap, de natuur, de beken en de cultuurhistorie van het gebied. Dorpsommetje 1 is de Molenbergroute en is 7,6 km lang. Dorpsommetje 2 is de Drielandenpuntroute en is 9 km lang. Dorpsommetje 3 is de Kloostergrondroute en is 15 km lang. Deze dorpsommetjes zijn allen te vinden op deze website.

De enige Nederlandse Esker

De enige Nederlandse esker ligt bij Langeveen. Een esker of smeltwaterrug is een heuvel in het landschap of onder de grond die is veroorzaakt door smeltwater onder een ijskap, zoals een gletsjer. De smeltwaterrug in Langeveen is in het Saalien (238.000 – 128.000 jaar geleden) gevormd. Onder het landijs lag hier een smeltwatertunnel waarin grindrijk zand is afgezet. Na het afsmelten van de ijskap bleef dit zandlichaam over. De resten van de esker zijn zichtbaar als koppen in het landschap. In de ondergrond is het systeem nog min of meer aaneengesloten. Later hebben onder invloed van de wind verstuivingen plaatsgevonden en is op de overgang van een hoger en droger naar een lager en vochtiger terrein een dekzandrug ontstaan. De esker bij Langeveen is een uniek verschijnsel in Nederland en als Saalien-relict waarschijnlijk zeldzaam in Europa.