Rondje Oldenzaal - fietsen

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  23,6 km
 • Duur

  1:34
 • Knooppunten

  15
 • Locaties

  11

Tijdens deze route fiets je door het afwisselende coulisselandschap met haar parkachtig karakter met rustgevende stiltegebieden en heuvels met prachtige vergezichten. Over smalle weggetjes slinger je door bossen en landerijen om de eeuwenoude stad Oldenzaal.


Startpunt

Startpunt: Het Hulsbeek, Oude Almeloseweg 13, Oldenzaal. Volg de fietsbordjes met Oldenzaal de glimlach van Twente.

 1. Het Hulsbeek: Zwemvijvers

  Het Hulsbeek: Zwemvijvers

  Zwemvijvers

  De zwemvijvers in Het Hulsbeek hebben twee bestaansgronden. Allereerst is hier zand gewonnen voor de aanleg van de straten in de naburige wijk. De daardoor ontstane zandgaten vulden zich met water en werden bestemd voor de recreatie. De recreatieve functie van Het Hulsbeek is al lang niet meer

  beperkt tot het grote strand- en zwemgebeuren. Tegenwoordig wordt Het Hulsbeek het hele jaar rond gebruikt door allerlei soort recreanten onder het motto: Het Hulsbeek, leef de natuur!

 2. Erve Hulsbeek: Vijver

  Erve Hulsbeek: Vijver

  Vijver en treurwilg

  De treurwilg is het hele jaar door een parel aan de oever van deze vijver. In het vroege voorjaar komt er een geelgroene waas tevoorschijn: schitterend om te zien. Ook legt in deze tijd de bruine kikker zijn kikkerdril in het ondiepe water van de vijver.

 3. Erve Huiskes

  Erve Huiskes

  Erve Huiskes

  Een klein Twents Erf uit begin vorige eeuw.

 4. Het Hulsbeek: Markesteen

  Het Hulsbeek: Markesteen

  Markesteen tussen wegen

  Midden over wat nu de heuvel is, loopt een eeuwenoude grens: die tussen de marke Berghuizen en de marke Deurningen en midden op de heuvel ligt een markesteen. Op de kadastrale kaart uit 1832 zien we dat hier vlakbij de oude wegen van Oldenzaal naar Hengelo en Borne zich splitsten.

  Dus verwacht je op die splitsing de markesteenlocatie. Vreemd genoeg is dat niet zo. En zelfs ligt de markesteenlocatie niet aan een van die twee wegen, maar er tussen in. Wellicht komt dat omdat de markegrens van ouder datum is dan deze wegen.

 5. Mariakapel Losserse Voetpad

  Mariakapel Losserse Voetpad

  Mariakapel Losserse Voetpad

  Dit kapelletje is gebouwd op de grens van de marken De Lutte en Berghuizen, uit dankbaarheid omdat de bewoners uit de directe omgeving van Zuid Lutte en Zuid Berghuizen (dat destijds tot de gemeente Losser behoorde) tijdens de oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog gespaard zijn gebleven voor

 6. Kalheupinkpark

  Kalheupinkpark

  Kalheupinkpark

  De naam Kalheupink komt van "kale heugte" (hoog gelegen weide.) Het park ligt op een heuvel, ten zuiden van de bekende Tankenberg. De familie Gelderman gaf opdracht voor het aanleggen van de tuin rond 1869. Het tuinarchitectenbureau van Dirk Wattez voerde de opdracht uit.

  Later, in 1913 heeft Leonard Springer het park gereorganiseerd en een rozentuin toegevoegd.

 7. Erve Middelkamp

  Erve Middelkamp

  Erve Middelkamp

  Erve Middelkamp is een typisch Twents boerderijcomplex. Textielbaron H.J. Ten Cate bracht de hooischuur uit 18e eeuw in 1970 van Erve Mittendorf in Fleringen naar Erve Middelkamp in De Lutte. In Twente verhuisden schuren wel vaker van het ene naar het andere erf.

 8. Koepel op de Tankenberg

  Koepel op de Tankenberg

  Koepel op de Tankenberg

  Het zeshoekige koepeltje op landgoed Egheria dateert oorspronkelijk van rond 1840. In 1955 herbouwt de bekende Twentse architect Jan Jans de inmiddels vervallen koepel. De koepel is dan in bezit van textielbaron H.J. Ten Cate.

 9. Mariakapel Tankenberg

  Mariakapel Tankenberg

  Mariakapel Tankenberg

  Op een fraaie plek gelegen Mariakapel die door de textielfamilie Gelderman is gebouwd uit dankbaarheid dat Oldenzaal vrijwel ongeschonden uit de oorlog is gekomen en ter herdenking aan drie oorlogsslachtoffers. Deze kapel is ingewijd op 29 augustus 1948.

 10. Tunnel trambaan Oldenzaal

  Tunnel trambaan Oldenzaal

  Tunnel overblijfselen trambaan

  Overblijfselen van de vroegere trambaan. Deze lijn liep van station Oldenzaal naar het station in Denekamp via Rossum en Volthe. Omdat het vervoer van personen en later van goederen niet meer rendabel was is de spoorlijn opgeheven en zijn de rails opgebroken.

 11. Kerkepad Deurningen Oldenzaal

  Kerkepad Deurningen Oldenzaal

  Kerkepad

  Het kerkepad van Deurningen naar Oldenzaal. Vroeger liepen de mensen over dit pad om naar de grote kerk, de Plechelmus, in Oldenzaal te gaan.

Tip je vrienden

facebook twitter