Oranjefietsroute De Lutte - Oldenzaal

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  6,4 km
 • Duur

  0:26
 • Knooppunten

  6
 • Locaties

  5

Deze relatief korte route voert door een afwisselend landschap. Oldenzaal is gebouwd tegen een prehistorische stuwwal, veroorzaakt door de voorlaatste ijstijd zo’n 100.000 jaar geleden. De stad vormt de toegangspoort tot het Nationaal Landschap Noordoost-Twente.


Startpunt

Startpunt: TOP De Lutte, Plechelmusstraat 14, De Lutte

Toegankelijkheid

De route maakt gebruik van het fietsknooppuntensysteem, en kan in twee richtingen worden afgelegd.

 1. Mariakapel Kruisseltlaan

  Mariakapel Kruisseltlaan

  Mariakapel Kruisseltlaan

  Deze kleine Mariakapel werd ruim 60 jaar geleden geplaatst. Een Mariakapel is in principe bedoeld als gebedsruimte, waar men bidt tot Maria, de moeder van Jezus. Vaak wordt een kapel onderhouden door buurtbewoners, die de kapel schoonhouden en van bloemen voorzien.

 2. Kalheupinkpark

  Kalheupinkpark

  Kalheupinkpark

  De naam Kalheupink komt van "kale heugte" (hoog gelegen weide.) Het park ligt op een heuvel, ten zuiden van de bekende Tankenberg. De familie Gelderman gaf opdracht voor het aanleggen van de tuin rond 1869. Het tuinarchitectenbureau van Dirk Wattez voerde de opdracht uit.

  Later, in 1913 heeft Leonard Springer het park gereorganiseerd en een rozentuin toegevoegd.

 3. Michgoriushuis

  Michgoriushuis

  Michgoriushuis

  Huis uit circa 1650 waarvan de topgevel rond 1680 tot stand kwam. De geveltrappen zijn voorzien van gebeeldhouwde zandstenen klauwstukken. De leeuwenkoppen hebben mensentanden! De bekende arts Guillaume Landreben Michgorius woonde rond 1850 in dit huis.

 4. Het Palthehuis

  Het Palthehuis

  Het Palthehuis

  Het Palthe Huis in Oldenzaal is het woonhuis van de familie Palthe. Johannes Palthe, een predikant en grootgrondbezitter, kocht in de 18e eeuw de voormalige stadsboerderij die in de 17e eeuw was verbouwd tot een deftig woonhuis.

 5. Plechelmus Basiliek

  Plechelmus Basiliek

  Plechelmus Basiliek

  In de historie van Oldenzaal weerspiegelt zich de strijd tussen de Oranjes en de Spaanse Koning Philip II. Na veel strijd is de bevolking overwegend katholiek gebleven en de basiliek wordt nog steeds gebruikt voor kerkdiensten.

  De St. Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal is een van de vroegste voorbeelden in Nederland van zandsteenarchitectuur. Van het uit het Duitse Bentheim afkomstige zandsteen werden in de stad vele korenspiekers, herbergen, koopmanshuizen en kloosters gebouwd.

Tip je vrienden

facebook twitter