Bomenroute

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  9,8 km
 • Duur

  2:27
 • Verbrande calorieen

  1173 kcal
 • Knooppunten

  22
 • Locaties

  11

De Bomenroute voert je via mooie paadjes over het hele Hulsbeek. Je ziet op een klein gebied een enorme diversiteit aan landschapstypes: waterplassen, bosranden, steile oevers, hei, coulisselandschap en landschapstuin. En de beukenlaan, waar je langs komt is uit 1895 en dus al meer dan 125 jaar oud.


Startpunt

Parkeerplaats P2 Hulsbeek Oude Almeloseweg 15 Oldenzaal. Volg paarse pijl met groene boom symbool. Onderweg staan er langs deze bomenroute allerlei infobordjes en grotere infopanelen.

Toegankelijkheid

Route over paden.

Colofon

Deze route is gemaakt door IVN Oldenzaal-Losser e.o. in samenwerking met Regio Twente en Routenetwerken Twente.

 1. Het Hulsbeek: Ijsvogel

  Het Hulsbeek: Ijsvogel

  Ijsvogel

  Als je goed kijkt kun je wel wat gaten zien in de steile oever. Dat is van de ijsvogel. Kijk ook maar eens naar overhangende takken over de beek. Daar zit de ijsvogel graag op. Goed kijken of hij een visje ziet. En dan in een duikvlucht het water in en hap.

  Een ijsvogel kan op een dag wel even veel eten als zijn eigen gewicht. Een ijsvogel weegt ook maar 7 A4-tjes.

 2. Het Hulsbeek: Spinnen

  Het Hulsbeek: Spinnen

  Spinnen en klokjesgentiaan

  In de zomer groeit hier de klokjesgentiaan. Een heel bijzondere plant, die behoorlijk zeldzaam is. In de herfst zie je, door de dauw, op de hei prachtige spinnenwebben. In andere jaargetijden zijn er ook wel spinnen. Niet iedere spin maakt een web. Maar de helft van de spinnensoorten maakt een web.

  De andere spinnen vangen hun prooi door even een sprintje te trekken en hap! Of stiekem in een kuiltje gaan zitten. Komt er een lekker hapje langs, dan toeslaan.

 3. Het Hulsbeek: Marken

  Het Hulsbeek: Marken

  Marken

  Als je hier naar het infopaneel toeloopt, sta je bij een originele markesteen en wel van de markegrens tussen de marken Gammelke en Deurningen. De steen lag tot voor kort helemaal onder het zand, maar is nu weer zichtbaar gemaakt. Wanneer de marken ontstaan zijn, weten we niet precies. De eerste

  vermelding komt uit 1207. In de 19e eeuw werden de marken ontbonden en werden de gemeenschappelijke gronden verdeeld. Behalve deze originele markesteen, liggen er op verschillende plekken in Het Hulsbeek weer vervangende stenen op markesteenlocaties, waar de originele markesteen verdwenen is.

 4. Het Hulsbeek: Poelen

  Het Hulsbeek: Poelen

  Poelen

  In Het Hulsbeek zijn 3 fraaie poelen. Vlakbij de wielerbaan, direct naast de beek, is een vrij grote poel. Helemaal aan de andere kant, achter Toetersdennen is een andere poel. En dan is er sinds enige jaren nog een derde poel dichtbij de manege, waar we nu staan.

 5. Het Hulsbeek: Markesteen

  Het Hulsbeek: Markesteen

  Markesteen tussen wegen

  Midden over wat nu de heuvel is, loopt een eeuwenoude grens: die tussen de marke Berghuizen en de marke Deurningen en midden op de heuvel ligt een markesteen. Op de kadastrale kaart uit 1832 zien we dat hier vlakbij de oude wegen van Oldenzaal naar Hengelo en Borne zich splitsten.

  Dus verwacht je op die splitsing de markesteenlocatie. Vreemd genoeg is dat niet zo. En zelfs ligt de markesteenlocatie niet aan een van die twee wegen, maar er tussen in. Wellicht komt dat omdat de markegrens van ouder datum is dan deze wegen.

 6. Het Hulsbeek: Vogelgeluiden

  Het Hulsbeek: Vogelgeluiden

  Vogelgeluiden

  De zwartkop is de laatste decennia sterk in aantal toegenomen door natuurlijker bosbeheer. Ook in je tuin of in de parken kun je hem regelmatig horen. Horen, vaak eerder dan zien. Logisch met zo’n schitterend zanggeluid. Op het water zie je hier vaak allerlei watervogels, zoals eenden,

  waterhoentjes, meerkoeten, futen, reigers (ook wel de zilverreiger) en aalscholvers. Kijk maar eens goed wat er vandaag op de vijver te zien is. Nog leuker dan een geluidsfragment op de smartphone is een live-concert. Wordt stil, neem even de tijd en luister wat je hoort.

 7. Het Hulsbeek: Meanderen

  Het Hulsbeek: Meanderen

  Meanderen

  Aan de buitenkant komt het water in volle snelheid aan en wordt steeds wat zand van de kant weggesnoept. Aan de binnenkant gaat het water juist traag en zakt het meegevoerde zand naar beneden. Daar groeit het dus juist aan. Je kunt dat bij deze beek prachtig zien. Op den duur kan het zo erg worden,

  dat de kronkels van de beek elkaar gaan raken, en dan kan er een doorbraak komen, waar bij de kortste weg wordt gevolgd. De lange kronkel komt geïsoleerd te liggen: er ontstaat een dode tak van de beek. Hier is dat nog niet zover. Maar over een aantal jaren mogelijk wel.

  Dit stuk beek is vrij recent aangelegd en daarom zie je op de oevers nogal wat zogenaamde pioniersplanten en struiken. een daarvan is de brem die hier uitbundig heeft gestaan. Nu wordt het al wat minder.

 8. Het Hulsbeek: Dassenburcht

  Het Hulsbeek: Dassenburcht

  Das

  In Het Hulsbeek zijn maar liefst twee forse dassenburchten. De dassen voelen zich hier prima op hun gemak. Dat komt ook omdat je ’s nachts niet in Het Hulsbeek mag zijn. En de das is een nachtdier. Dus die profiteert hier van de nachtelijke rust.

  Dassen kunnen zeer goed ruiken. Ze ruiken ’s nachts nog als er iemand overdag bij de burcht is geweest. Daarom zijn de dassenburchten in Het Hulsbeek ook niet toegankelijk. Maar het is natuurlijk geweldig te weten dat ze hier zijn. En in het speelbos is een speeldassenburcht!

 9. Het Hulsbeek: Zwemvijvers

  Het Hulsbeek: Zwemvijvers

  Zwemvijvers

  De zwemvijvers in Het Hulsbeek hebben twee bestaansgronden. Allereerst is hier zand gewonnen voor de aanleg van de straten in de naburige wijk. De daardoor ontstane zandgaten vulden zich met water en werden bestemd voor de recreatie. De recreatieve functie van Het Hulsbeek is al lang niet meer

  beperkt tot het grote strand- en zwemgebeuren. Tegenwoordig wordt Het Hulsbeek het hele jaar rond gebruikt door allerlei soort recreanten onder het motto: Het Hulsbeek, leef de natuur!

 10. Erve Hulsbeek: Vijver

  Erve Hulsbeek: Vijver

  Vijver en treurwilg

  De treurwilg is het hele jaar door een parel aan de oever van deze vijver. In het vroege voorjaar komt er een geelgroene waas tevoorschijn: schitterend om te zien. Ook legt in deze tijd de bruine kikker zijn kikkerdril in het ondiepe water van de vijver.

 11. Erve Hulsbeek: Springertuin

  Erve Hulsbeek: Springertuin

  Heuvel Springertuin

  Het zand voor de heuvel is het zand dat bij het graven van de vijver is vrijgekomen. Kijk ook eens naar de padenstructuur. Spannende kromme paadjes. Typisch voor Leonard Springer, die de tuin ontworpen heeft. Inmiddels ruim 100 jaar geleden.

  De paden zijn zo, dat je een behoorlijk eind kunt lopen door de tuin, zonder twee keer over hetzelfde stuk te gaan.

Tip je vrienden

facebook twitter