Hellehondroute
-
Type
Fietsen -
Afstand
33,9 km -
Duur
2:15 -
Knooppunten
16 -
Locaties
6
De route van de Hellehond, een spannende ontdekkingstocht. De fietstocht voert door het prachtige landschap van de stuwwal van De Lutte. In dit gebied wordt de sage van de Hellehond verteld, het beest dat sinds mensenheugenis deze buurt onveilig maakt.
Startpunt
TOP De Lutte, Plechelmusstraat 14, De Lutte
Sproakstee Loabult
Sproakstee
Een oud Twents woord voor vergaderplek. De Sproakstee was in de tijd dat de Lutter Marke bestond de plek waar de Marke vergaderde. Boeren die tot de Marke de Lutte behoorden kwamen hier bijeen om te vergaderen over de situatie van de Marke, om nieuwe regels vast te leggen en oude te handhaven.
Galg op de Loabult
Galg op de Loabult
Deze galg staat op de Loabult (hoogte met bos). Tot enkele eeuwen terug werden hier doodvonnissen voltrokken. De terdoodveroordeelden bleven soms dagenlang hangen, om voorbijgangers te waarschuwen op het rechte pad te blijven. Daarna werden ze begraven op het naastgelegen vrömdenkerkhof.
Fietsknooppunt 60
Fietsknooppunt 60
Fietsknooppunt 73
Koepel op de Tankenberg
Koepel op de Tankenberg
Het zeshoekige koepeltje op landgoed Egheria dateert oorspronkelijk van rond 1840. In 1955 herbouwt de bekende Twentse architect Jan Jans de inmiddels vervallen koepel. De koepel is dan in bezit van textielbaron H.J. Ten Cate.
Fietsknooppunt 73
Fietsknooppunt 66
Fietsknooppunt 74
Fietsknooppunt 67
Fietsknooppunt 17
Fietsknooppunt 11
Fietsknooppunt 14
Fietsknooppunt 72
Fietsknooppunt 67
Arboretum Poort-Bulten
Arboretum Poort-Bulten
Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.
Fietsknooppunt 19
Fietsknooppunt 19
Hellehond
de Hellehond
Standbeeld van een Kardoeshond. Vroeger stond deze bij de boeren bekend stond als spookdier. Men sprak van "de verkeerde hond", "Wodans helper" of "Helhond". Het gerucht ging dat wanneer er ergens de Kardoeshond blafte, daar iemand zou sterven.
De legende bleef overeind, degene die met de hond in aanraking kwam werd ernstig ziek.
Fietsknooppunt 20
Plechelmuskerk De Lutte
Plechelmuskerk De Lutte
De huidige kerk is in 1931 gebouwd op de fundamenten van de oude Waterstaatskerk uit 1831 naar ontwerp van architect C. Hardeman uit Oldenzaal. Een tweetal kroonluchters, het kruis bij de gedachteniskapel en de doopvont stammen nog uit de oude waterstaatskerk van 1831. Ook de meeste van de
gebrandschilderde ramen van o.a. de de eerste generatie F. Nicholas en Zn uit Roermond dateren uit die periode. De Kruiswegstaties (olieverf op koper) dateren uit 1915.
Fietsknooppunt TOP