Hellehondroute

  • Type

    Fietsen
  • Afstand

    33,9 km
  • Duur

    2:15
  • Knooppunten

    16
  • Locaties

    5

De route van de Hellehond, een spannende ontdekkingstocht. De fietstocht voert door het prachtige landschap van de stuwwal van De Lutte. In dit gebied wordt de sage van de Hellehond verteld, het beest dat sinds mensenheugenis deze buurt onveilig maakt.


Startpunt

TOP De Lutte, Plechelmusstraat 14, De Lutte

  1. Koepel op de Tankenberg

    Koepel op de Tankenberg

    Koepel op de Tankenberg

    Het zeshoekige koepeltje op landgoed Egheria dateert oorspronkelijk van rond 1840. In 1955 herbouwt de bekende Twentse architect Jan Jans de inmiddels vervallen koepel. De koepel is dan in bezit van textielbaron H.J. Ten Cate.

  2. Arboretum Poort-Bulten

    Arboretum Poort-Bulten

    Arboretum Poort-Bulten

    Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.

  3. Hellehond

    Hellehond

    de Hellehond

    Standbeeld van een Kardoeshond. Vroeger stond deze bij de boeren bekend stond als spookdier. Men sprak van "de verkeerde hond", "Wodans helper" of "Helhond". Het gerucht ging dat wanneer er ergens de Kardoeshond blafte, daar iemand zou sterven.

    De legende bleef overeind, degene die met de hond in aanraking kwam werd ernstig ziek.

  4. Sproakstee Loabult

    Sproakstee Loabult

    Sproakstee

    Een oud Twents woord voor vergaderplek. De Sproakstee was in de tijd dat de Lutter Marke bestond de plek waar de Marke vergaderde. Boeren die tot de Marke de Lutte behoorden kwamen hier bijeen om te vergaderen over de situatie van de Marke, om nieuwe regels vast te leggen en oude te handhaven.

  5. Galg op de Loabult

    Galg op de Loabult

    Galg op de Loabult

    Deze galg staat op de Loabult (hoogte met bos). Tot enkele eeuwen terug werden hier doodvonnissen voltrokken. De terdoodveroordeelden bleven soms dagenlang hangen, om voorbijgangers te waarschuwen op het rechte pad te blijven. Daarna werden ze begraven op het naastgelegen vrömdenkerkhof.

Tip je vrienden

facebook twitter