Dorpsommetje Manderveen: Mosbeekroute

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  5,6 km
 • Duur

  1:24
 • Verbrande calorieen

  668 kcal
 • Locaties

  7


 1. 1. Manderveen

  1. Manderveen
  Manderveen telt momenteel 650 inwoners. Het dorp is ontstaan rond 1850 met de vestiging van de eerste boerderijen/plaggenhutten. Tot 1850 was Manderveen onbewoond moerasgebied dat in het noorden overging in het Geteler- en ittebecker moor (Duitsland) en omgeven door heidevelden.
 2. 2. Stichting Fundatie

  Vanaf 1855 werd door de stichting Fundatie grond gekocht, soms met een boerderijtje, en verpacht aan nieuwe inwoners die veelal uit Duitsland kwamen. Het waren kleine keuterboeren met een gemengd bedrijf. In 1866 werd de school in Manderveen geopend.
 3. 3. Religie & gebruiken

  In dit deel van Twente is de bevolking met name van Rooms-Katholieke huize. Manderveen vormt hierop een uitzondering, ongeveer de helft van de inwoners is Katholiek en de andere helft Protestant. In het dagelijks leven doet de gemeenschap veel samen wat tot uiting komt in een bloeiend verenigingsleven.
 4. 4. Volksgebruiken

  4. Volksgebruiken
  In Twente hebben zich vele volksgebruiken kunnen handhaven, zoals het midwinterhoornblazen (Advent) en het stoken van paasvuren (Pasen). In Manderveen worden deze tradities in ere gehouden. In het dorp ''proat men plat'': een variant van het Twents dialect (Nedersaksisch).
 5. 5. Wandelroutes

  5. Wandelroutes
  De start van de wandelingen is bij de historische Landbouwers bank, naast Cafe Peddemors in de kern van het dorp. Rond het dorp ligt de hoofdroute Paars van ongeveer 10 km. Deze route gaat vooral over oude zandpaden en karrensporen rond het dorp. De route komt langs diverse bosjes, beken en loopt door een klein natuurgebied met waterpartijen.
 6. 6. Mosbeek retentiegebied

  In 2004 is door waterschap Regge en Dinkel een ''retentieproject'' bij de Mosbeek uitgevoerd. In het kader van dit project is de oude loop van de Mosbeek hersteld en zijn de percelen ingericht als opvanggebied voor water uit de beek. Doormiddel van knijpconstructies, in de vorm van boomstammen, wordt de waterafvoer in de beek tijdens hoogwater bewust gestremd en loopt het bergingsgebied vol.
 7. 7. Mariakapel Manderveen

  7. Mariakapel Manderveen
  Parochianen uit Vasse en omgeving besloten in 2002 om vier Mariakapellen op te richten. Om te benadrukken dat het om een parochie ging, kreeg elke kapel dezelfde vormgeving, afgeleid van de neogotische stijl van de hoofdingang van de dorpskerk.

Tip je vrienden

facebook twitter