Rondje Delden

  • Type

    Fietsen
  • Afstand

    24,2 km
  • Duur

    1:37
  • Knooppunten

    9
  • Locaties

    9

Delden, het stadje waar je nooit uitgekeken raakt. De stadskern van Delden dateert uit 1333, het jaar waarin Delden stadsrechten kreeg. Delden is onlosmakelijk verbonden met landgoed Twickel met het kasteel als parel.


Startpunt

Startpunt: TIP Delden, Stationsstraat 1, Delden.

Toegankelijkheid

Je fietst onder meer langs de Sluis in het Twentekanaal, de Noordmolen, Wendezoele en kasteel Twickel en door het historische centrum.

  1. Sluis Delden

    Sluis Delden

    Sluis Delden

    Het Twentekanaal is een waterweg in de Nederlandse provincies Gelderland en Overijssel die de drie grote steden van Twente, Almelo, Hengelo en Enschede aansluit op het landelijke netwerk van rivieren en kanalen. In het Twentekanaal liggen drie sluizen, waarvan één bij Delden.

    Het totale hoogteverschil tussen Zutphen en Enschede is 21 meter. Om dat verschil te overbruggen heeft het Twentekanaal dus drie schutsluizen. De sluis van Delden heeft een verval van 6 meter. De sluis is een Rijksmonument.

  2. Noordmolen

    Noordmolen

    Noordmolen

    De Noordmolen op het landgoed Twickel is meer dan 650 jaar oud. Deze molen is voor het persen van olie uit koolzaad en lijnzaad. Vroeger stond er tegenover deze molen nog een korenmolen, maar deze is in 1831 afgebroken.

  3. Museumboerderij Wendezoele

    Museumboerderij Wendezoele

    Museumboerderij Wendezoele

    De museumboerderij Wendezoele geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente in de jaren 1900 en 1960. Een traditionele boerderij, daarnaast een Saksische schuur, een wagenloods, een zogenaamde spieker, een kookhok met daarin een ouderwetse bakoven, een hooiberg, een geubel

    en een iemenschoer. Regelmatig worden wisselende exposities ingericht, deze zijn gedurende de openingstijden te bezoeken.

  4. Moestuin Twickel

    Moestuin Twickel

    Moestuin Twickel

    Naast de tuinen van Twickel ligt aan de Twickelerlaan 11 te Ambt-Delden de ommuurde moestuin. Hier worden als vanouds groente, fruit en bloemen gekweekt.

  5. Watertoren Delden

    Watertoren Delden

    Watermolen Delden

    De watertoren in Delden is ontworpen door architect H.P.N. Halbertsma, gebouwd in 1894 en behoort bij het landgoed Twickel. De toren is gebouwd in opdracht van eigenaar Dr. R.F. Baron van Heeckeren van Wassenaer. De watertoren heeft een hoogte van 37,50 meter en heeft een waterreservoir van 200 m³.

  6. Kasteel Twickel

    Kasteel Twickel

    Kasteel Twickel

    Landgoed Twickel is een particulier beheerd landgoed, 4.400 hectare groot, bestaande uit bossen, natuurgebieden en landbouwgronden. Kenmerkend zijn het centraal gelegen kasteel met haar befaamde tuinen, de traditionele boerenerven en het afwisselende coulisselandschap. Voor velen is Twickel een

    plek om de dagelijkse beslommeringen te vergeten, tot rust te komen, of juist op verkenning te gaan. Niet te missen is natuurlijk het impostante kasteel. De oorsprong van het huis en zijn bewoners gaat terug naar 1347. In dat jaar kocht Herman van Twickelo het ‘Huis to Eysinc’ dat al snel de naam

    Twickel kreeg. Twickel is nooit verkocht: het vererfde van vader op zoon of op dochter. De laatste eigenaresse, Marie barones van Heeckeren van Wassenaer, bracht de buitenplaats in 1953 onder in de Stichting Twickel. Naar haar wens wordt het kasteel nog steeds bewoond.

  7. Zoutmuseum

    Zoutmuseum

    Zoutmuseum

    Het Zoutmuseum, gelegen in het historische centrum van Delden, vertelt het complete verhaal over zout in al zijn facetten. Daarbij gaat het niet alleen over de geschiedenis van Twickel, Boekelo en Hengelo, maar vooral ook om de periodes veel verder terug in de tijd en om plaatsen wereldwijd.

    Zout is een wereldgeschiedenis!

  8. Stadspomp Delden

    Stadspomp Delden

    Stadspomp Delden

    In 1894 is op de Markt in Delden een herinneringsmonument geplaatst als dank voor de door baron Van Heeckeren aangelegde waterleiding.

  9. Oude Blasiuskerk Delden

    Oude Blasiuskerk Delden

    Oude Blasiuskerk Delden

    De kerk, die voor het eerst vermeld werd in 1118, was voor de Reformatie gewijd aan de heilige Blasius. Het grootste deel van kerk stamt uit de 15e en begin 16e eeuw. Na de bouw van het zuiderzijschip volgde in 1464 de bouw van het zuiderzijkoor.

    De zandstenen toren, waarvan de bouw werd begonnen in 1516, is nooit voltooid. In 1583 brandden kerk en toren af, waarbij vermoedelijk enkele gewelven zijn ingestort. Na de reformatie werd de kerk in 1602 door Prins Maurits aan de protestanten toegewezen.

Tip je vrienden

facebook twitter