Grensoverschrijdende Theetuinen fietsroute Noord
-
Type
Fietsen -
Afstand
42,8 km -
Duur
2:51 -
Verbrande calorieen
2138 kcal -
Knooppunten
23 -
Locaties
22
Deze grensoverschrijdende route door Nederland en Nedersaksen voert je door natuurgebieden en
een meanderende Dinkel. Aan de Duitse zijde heb je mooie vergezichten vanaf Gildehaus.
Onderweg kom je meerdere theehuizen en restaurants tegen.
Startpunt
Startpunt: TOP De Lutte, Plechelmusstraat 14, De Lutte
Toegankelijkheid
LET OP: Controleer vooraf de openingstijden van de theehuizen en restaurants.
Fietsknooppunt TOP
't Theeluttke
't Theeluttke
Theehuis in gezellige Engelse stijl in het centrum van De Lutte. Thee en veel meer! Keuze uit meer dan 30 verschillende biologische losse theesoorten, te combineren met een Afternoon Tea, High Tea ,Tea for kids en nog veel meer...
Hellehond
de Hellehond
Standbeeld van een Kardoeshond. Vroeger stond deze bij de boeren bekend stond als spookdier. Men sprak van "de verkeerde hond", "Wodans helper" of "Helhond". Het gerucht ging dat wanneer er ergens de Kardoeshond blafte, daar iemand zou sterven.
De legende bleef overeind, degene die met de hond in aanraking kwam werd ernstig ziek.
Plechelmuskerk De Lutte
Plechelmuskerk De Lutte
De huidige kerk is in 1931 gebouwd op de fundamenten van de oude Waterstaatskerk uit 1831 naar ontwerp van architect C. Hardeman uit Oldenzaal. Een tweetal kroonluchters, het kruis bij de gedachteniskapel en de doopvont stammen nog uit de oude waterstaatskerk van 1831. Ook de meeste van de
gebrandschilderde ramen van o.a. de de eerste generatie F. Nicholas en Zn uit Roermond dateren uit die periode. De Kruiswegstaties (olieverf op koper) dateren uit 1915.
Sint Jozefkapel
Sint Jozefkapel
Geen Mariakapel maar een St. Jozefkapel aan het processiepad in het Kerkebos in De Lutte. In opdracht van 'stichting Kerkebos' als onderdeel van het revitalisatieplan van het Kerkebos, is deze modern vormgegeven kapel ontworpen.
De kapel is opgebouwd uit natuurlijke materiaal zoals Bentheimerzandsteen, eiken kolommen en spanten en een dak van cortenstaal.
Kerkebos De Lutte
Kerkebos De Lutte
Het “Kerkebos” in De Lutte, gelegen achter de Plechelmuskerk, heeft in de loop der jaren een unieke betekenis gekregen zowel voor de lokale bevolking als voor de vele dagjesmensen die De Lutte bezoeken en vanuit het groene kerkebos ineens aankomen op het gezellige dorpsplein.
Kerkepad
Kerkepad
's Zondags liep men vanuit de boerderijen in de omgeving dwars door de weilanden naar de kerk. Door telkens dezelfde route te nemen, ontstaat vanzelf een pad; in dit geval het Lutterkerkpad.
Fietsknooppunt 67
Fietsknooppunt 67
Schenkerij Poort-Bulten
De Schenkerij PoortBulten is een horecagelegenheid, gelegen in het prachtige park van Natuurmonumenten Poort Bulten. Midden in de natuur is hier gelegenheid voor een kopje koffie/thee met wat lekkers.
Arboretum Poort-Bulten
Arboretum Poort-Bulten
Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.
Fietsknooppunt 19
Fietsknooppunt 68
Fietsknooppunt 76
Fietsknooppunt 36
Fietsknooppunt 50
Fietsknooppunt 96
Hotel Niedersächsischer Hof
Al meer dan een kwart eeuw combineren we traditionele gastvrijheid en moderniteit in dit verbouwde 17e-eeuwse landgoed. Een bijzondere plek met een bijzondere sfeer waar je je op je gemak zult voelen.
Lukasmühle
Lukasmühle
De in 1720 gebouwde molen brandde in 1945 volledig af. De schilder F. Hartmann bouwde de ruïne weer op. Alleen de romp van de molen werd opgebouwd om in te wonen en werken. De creaties van F.Hartmann zijn nog altijd te bewonderen in de molen.
Ostmühle
Ostmühle
Molen gebouwd in 1750 in opdracht van Graaf Carl van Bentheim. Op deze plek stond eerder een houten molen, maar deze werd verwoest door een storm. De molen is opgetrokken uit zandstenenblokken welke werden opgetrokken in de groeven van Bentheim en Gildehaus.
Fietsknooppunt 18
Ev. ref Kirche Gildehaus
Ev. ref Kirche Gildehaus
Vanaf het begin tegen het einde van de 13e eeuw was de kerk in Gildehaus het centrum van het kerkdorp Gildehaus en de omliggende boerengemeenschappen. Waarschijnlijk heeft eerder op deze plek een houten kerk of een vakwerkhuis gestaan en later deze uit Gildehauser-steengroeven gegraven stenen kerk.
Fietsknooppunt 75
Fietsknooppunt 29
Fietsknooppunt 83
Fietsknooppunt 37
Fietsknooppunt 20
Landhotel Waldseiterhof
Het kleine, persoonlijk geleidde hotel is een liefdevol gerestaureerd landhuis uit de 17de eeuw. Het ligt middenin een park van 12 ha. groot.
Fietsknooppunt 79
Fietsknooppunt 78
Fietsknooppunt 58
Fietsknooppunt 55
Jan Wesselinkhoes
Jan Wesselinkhoes
Het Jan Wesselinkhoes is een prachtige oude boerderij, een zogenaamd ‘Los Hoes’. Los hoes betekent open huis: de bewoners en het vee leefden samen onder een dak. Het type is rond 1100 ontstaan en kwam nog tot rond 1900 voor in de Achterhoek en Twente, elders was het al eerder verdwenen.
Klöpkeshoes
Klöpkeshoes
Aan de Mekkelhorsterstraat in Denekamp in de buurtschap Berghum staat sinds maart 1988 een fraai herbouwd ‘klöpkeshoes’. Oorspronkelijk heeft dit bouwwerkje gestaan a/d Stroothuizerweg, op het erf van de familie Haafkes, waar het lange tijd diende als schaapskooi,
waarin destijds het nachtverblijf van de herder, in deze streek ’n Schoap’n Peter’, genoemd was ingebouwd.
Fietsknooppunt 18
Dinkel
Dinkel
De Dinkel is een 90 km lange rivier in het grensgebied van Nederland en Duitsland. De Dinkel ontspringt net over de grens tussen Coesfeld en Ahaus, doet dan een deel Losser en Dinkelland aan, om vervolgens bij het Duitse Neuenhaus uit te monden in de Vecht.
Fietsknooppunt 21
Florilympha
Restaurant & Buitenplaats Florilympha, een heerlijke uitspanning in de bossen van het Lutterzand. Een plek om heerlijk te genieten van de natuur en de rust.
Natuurgebied Het Lutterzand
Natuurgebied Het Lutterzand
Het Lutterzand is een uniek natuurgebied en voor zowel jong als oud een uitstekende pleisterplaats voor een dagje uit.
Fietsknooppunt 61
Erve De Snieder
Erve De Snieder
Fraai bewaard gebleven boerderij met deels vakwerk
De Hel
De Hel
Toen in Oldenzaal de eerste Sint Plechelmus van steen werd gebouwd, mochten de boeren 7 jaar lang geen veulens fokken, omdat hun paarden zulk zwaar werk moesten doen. De zware brokken zandsteen, die voor de bouw nodig waren, moesten uit de Gildehauser steengroeven naar Oldenzaal worden vervoerd.
Daarbij moest op de route een beekravijn worden gepasseerd en het was volgens de overlevering een hels werk geweest om de zware wagens weer omhoog te krijgen uit de diepte. Daarom heet deze plek tot op de dag van vandaag "de Hel."
Fietsknooppunt 60
Galg op de Loabult
Galg op de Loabult
Deze galg staat op de Loabult (hoogte met bos). Tot enkele eeuwen terug werden hier doodvonnissen voltrokken. De terdoodveroordeelden bleven soms dagenlang hangen, om voorbijgangers te waarschuwen op het rechte pad te blijven. Daarna werden ze begraven op het naastgelegen vrömdenkerkhof.
Sproakstee Loabult
Sproakstee
Een oud Twents woord voor vergaderplek. De Sproakstee was in de tijd dat de Lutter Marke bestond de plek waar de Marke vergaderde. Boeren die tot de Marke de Lutte behoorden kwamen hier bijeen om te vergaderen over de situatie van de Marke, om nieuwe regels vast te leggen en oude te handhaven.