Fietsroute Enschede Gronau

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  35,5 km
 • Duur

  2:22
 • Knooppunten

  17
 • Locaties

  7

Enschede en Gronau zijn buurgemeenten waarvan beide een rijk textielverleden kennen. Deze route leidt je door beide steden, maar ook door het prachtige groene buitengebied. Al fietsend neem je een kijkje over de grens.


Startpunt

Start op het stationsplein in Enschede.

 1. Stationsplein Enschede

  Stationsplein Enschede

  Stationsplein

  Kijk om u heen: op de plek waar zich nu het busstation en een aantal kantoren bevinden waren vroeger twee textielfabrieken gevestigd: Nico ter Kuile en Weverij Ter Kuile-Cromhoff. Deze fabrieken zijn begin zeventiger jaren gesloopt; er is niets van overgebleven.

 2. Willem Wilminkplein

  Willem Wilminkplein

  Willem Wilminkplein

  Op het plein zie je rechts in de hoek het gebouw van de voormalige Fabrieksschool, in 1827 opgericht door 15 textielfabrikanten. Op de school werden kinderen van 10 tot 14 jaar opgeleid tot goede textielarbeiders gedurende enkele dagdelen per week.

 3. route naar Rijksmuseum Twenthe

  Vanaf knooppunt 60 fiets je richting knooppunt 28 daarbij kom je langs de volgende bezienswaardigheden: het Rijksmuseum Twenthe, Bamshoeve, de Museumfabriek, het Rozendaalcomplex en de Menkotoren. Daarna weer terug fietsen naar knooppunt 60.

 4. Rijksmuseum Twenthe

  Rijksmuseum Twenthe

  Rijksmuseum Twenthe

  Het Rijksmuseum Twenthe heeft de rijkste en de mooiste kunstcollectie van Oost Nederland. Geniet van de wisselende tentoonstellingen van hedendaagse-, moderne- en klassieke kunst.

 5. Bamshoeve

  Bamshoeve

  Het Balengebouw

  Het Balengebouw werd gebouwd in 1907 en was vroeger een opslag voor de spinnerij de Bamshoeve aan de Lasondersingel. De goederenwagons van de trein die over de Lonnekerspoorlaan reed, leverden hier balen katoen af.

 6. De Museumfabriek

  De Museumfabriek

  De Museumfabriek

  De Museumfabriek in Enschede is geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken en andere bijzondere objecten mag kijken. Integendeel: je wordt verrast, raakt verwonderd en gaat zelf aan de slag.

 7. Het Rozendaalcomplex

  Het Rozendaalcomplex

  Het Rozendaalcomplex

  In 1907 liet de firma I.I. Rozendaal een nieuwe fabriek op de Stroinksbleek bouwen. Er werd gehandeld in katoenafval en men maakte er poetskatoen. Men had er een privé-aansluiting op de spoorlijn Enschede-Oldenzaal die doorliep tot in de grote loods.

 8. N.J. Menko fabriek

  N.J. Menko fabriek

  N.J. Menko fabriek

  Vanaf 1906 start N.J. Menko een nieuwe weverij op het Roombeek en in 1912 start hij Spinnerij Roombeek. Daarmee werd hij in Enschede een van de meest succesvolle textielfabrikanten.Toch ging zijn bedrijf uiteindelijk in 1965 failliet.

  Nu staat alleen nog het opslaggebouw met de karakteristieke watertoren overeind.

Tip je vrienden

facebook twitter