100 jaar ’t Kruisselt

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  47,7 km
 • Duur

  3:11
 • Knooppunten

  32
 • Locaties

  5

Verken het prachtige landschap rondom Oldenzaal vanaf hotel 't Kruisselt, Kruisseltlaan 3, De Lutte.


Startpunt

In het teken van het 100 jarig jubileum van ’t Kruisselt hebben wij deze fietsroute voor u uitgestippeld. Deze fietsroute leidt u langs iconische en nostalgische Twentse bezienswaardigheden. U kunt de complete fietsroute in 48 km afleggen, of deze inkorten naar 33 km. Hiervoor kunt u van knooppunt 67 naar knooppunt 17 fietsen. In Oldenzaal komt u langs het Palthehuis.

 1. Hotel 't Kruisselt

  Hotel 't Kruisselt

  Hotel 't Kruisselt

  Hotel 't Kruisselt is voor velen een vertrouwd adres, waar kwaliteit al jaren voorop staat. Het hotel ligt in De Lutte, midden in de Twentse natuur, en biedt het hele jaar door verrassende arrangementen inclusief diners en fietsen voor een scherpe prijs.

 2. 100 jaar 't Kruisselt

  100 jaar 't Kruisselt

  Van Crucelo naar Kruisselt

  Al rond 900, in de vroege Middeleeuwen, wordt ’t Kruisselt beschreven. Toen als Crucelo. Cruceloverwijst naar het woord Kruis (afgeleid van Crux) en Bos (lo). In de tiende eeuw was Crucelo één van de horige erven van het Klooster Werden, dat is gelegen in de Duitse Eiffel.

  In het jaar 1811 werd Erve Kruisselt, nadat ze in handen is geweest van vele belanghebbenden, geschonken aan Dominee Palthe.

  Mooist gelegen hotel in Twente

  In 1920 is de villa, het huidige hoofdgebouw van het hotel, gebouwd door Richard en Mien van Wulfften Palthe. In 1958 is de villa verkocht aan de Missionarissen van Scheut en in 1972 werd het gebouw opgekocht door een projectontwikkelaar.

  Vanaf midden jaren ’70 is ’t Kruisselt bekend als gerenommeerd hotel. Wanneer u voor ’t Kruisselt kiest, kiest u voor kwaliteit, rust en een gemoedelijke sfeer.

 3. Natuurgebied Duivelshof

  Natuurgebied Duivelshof

  Natuurgebied Duivelshof

  Dit natuurgebied tussen de Lutte en Losser bestaat uit heide, bos, akkers en grasland. Boerderij Duivelshof is opgeknapt en maakt een belangrijk onderdeel uit van het gebied.

 4. Palthehuis

  Palthehuis

  Het Palthehuis

  Het Palthe Huis in Oldenzaal is het woonhuis van de familie Palthe. Johannes Palthe, een predikant en grootgrondbezitter, kocht in de 18e eeuw de voormalige stadsboerderij die in de 17e eeuw was verbouwd tot een deftig woonhuis. Het huis is nu een museum. Marktstraat 13. Open di t/m zo 10-17 uur.

 5. De Tankenberg

  De Tankenberg

  Koepel op de Tankenberg

  De Tankenberg op Landgoed Egheria is een unieke locatie. Met 85 meter de hoogste berg van Overijssel. Bij helder weer kijk je zo Duitsland in. Op het landgoed tref je nog het bijna onaangetaste Twentse hoevenlandschap aan, met oude boerderijen omgeven door akkers, weilanden, houtwallen en bossen.

Tip je vrienden

facebook twitter