Fietsroute de Heerlijkheid
-
Type
Fietsen -
Afstand
27,1 km -
Duur
1:49 -
Knooppunten
10 -
Locaties
8
Fietsroute de Heerlijkheid voert je langs de mooiste plekjes dicht bij de stad en tegelijk midden in het groen. De Heerlijkheid Almelo is de vroegere benaming voor het grafelijke landgoed dat om Almelo heen ligt en reikt tot in het centrum van de stad.

Startpunt
Startpunt: TIP Almelo, Stationsstraat, Almelo.
St. Georgiusbasiliek
St. Georgiusbasiliek
De Sint-Georgiusbasiliek in de Nederlandse stad Almelo is een neogotische kruiskerk die tussen 1900 en 1902 gebouwd werd naar ontwerp van Wolter te Riele. In 2009 kreeg de kerk de eretitel van basilica minor.
Gravenallee
Gravenallee
De Gravenallee in Almelo is de oprijlaan van huize Almelo. Deze allee, waarlangs monumentale boerderijen met pachtgronden liggen, vormt een groene omgeving dicht bij het centrum van Almelo.
Huize Almelo
park en kasteel Huize Almelo
Omgeven door een royaal park en een prachtige laan ligt aan de oostzijde van de stad Almelo het eeuwenoude kasteel Huize Almelo dat wordt bewoond door de grafelijke familie Van Rechteren Limpurg.
Banisgemaal
Banisgemaal
Omdat Almelo het laagste punt is van Twente werd in 1959 het Banisgemaal gebouwd om water weg te pompen naar het kanaal. Het gemaal wordt tegenwoordig meestal alleen bij hoog water in werking gezet.
Fietsknooppunt 53
Kanaal Almelo - Nordhorn
Kanaal Almelo - Nordhorn
Met de aanleg van het kanaal werd in 1884 vanuit Almelo begonnen. In 1889 was het deel tot aan de Duitse grens gereed. Het stuk tot Nordhorn zou uiteindelijk pas in 1904 gereed komen. Het kanaal is nooit een commercieel succes geworden en in de jaren 60 voer er het laatste schip overheen.
Plannen om het opnieuw voor de scheepvaart toegankelijk te maken zijn vooralsnog op niets uitgelopen. Tegenwoordig is het kanaal vooral industrieel erfgoed en een prachtig natuurgebied.
Fietsknooppunt 55
Fietsknooppunt 63
Fietsknooppunt 62
De Doorbraak
de Doorbraak
Een nieuwe beek van 13 kilometer in het buitengebied van Almelo. Deze waterloop biedt extra afvoermogelijkheid voor water en is een ecologische verbindingszone tussen Twente en Salland. En de beek is aangelegd om de scheiding van waterstromen te realiseren.
Natuurhus Almelo
Natuurhus Almelo
De Stichting Natuurhus Almelo is in 2013 opgericht en per 1 januari 2014 heeft de gemeente de taken en het gebruik van het Natuur en Milieu Centrum overdragen aan de Stichting Natuurhus Almelo. Het Natuur en Milieu Centrum aan de Deldensestraat 205 fungeert als Tijdelijk Natuurhus, totdat het Nat...
Loolee
Loolee
De oude beek de Loolee ontvangt zijn water van een groot aantal kleinere beken, zoals de Deurningerbeek, de Gammelkerbeek, de Oude Bornse Beek, de Lemselerbeek en de Saasvelderbeek.
Aan de oostkant van Almelo stroomt de Loolee, via een klein stukje van het Kanaal Almelo-Nordhorn, in het Lateraalkanaal. Nabij Almelo ontspringt de Almelose Aa uit de Loolee.
Fietsknooppunt 54
Fietsknooppunt 2
Fietsknooppunt 52
Fietsknooppunt 51
Fietsknooppunt 51
Fietsknooppunt TIP