Harbrinkhoek vormt samen met Mariaparochie een dubbeldorp. In Harbrinkhoek vind je aan de Almeloseweg een brandkast die herrinnert aan de grootste bankroof ooit in Nederland. Aan de zuidoostkant ligt het Lateraalkanaal met een mooi schouwpad welke hier langs leidt. Mariaparochie kent vele historische plekken als de Mooie Vrouwenweg, de Loakenbelt en Erve Löwkeboer. Wandel eens langs de meanderende Markgravenbeek met daarin een visstrap die ervoor zorgt dat vissen obstakels in de beek moeiteloos kunnen passeren.

Populair in Harbrinkhoek-Mariaparochie

 1. Ons boer'n erf

  Een zelfbedieningsboerderijwinkel die bestaat uit een melktap en een boerderijautomaat. Met …

 2. B & B Sagenland

  B & B "Sagenland", ligt in Noordoost-Twente, te midden van karakteristieke heidevelden, bossen …

 3. Theehuis Het Zoete Zusje

  Theehuis het Zoete Zusje is onderdeel van B&B Sagenland en is de ideale plek om even uit te …

 4. Paardenmelkerij Sand

  In de landelijke omgeving van het Twentse plaatsje Harbrinkhoek verzorgen Johan en Annie Sand al …

Zwaan

Parochiekerk

De parochiekerk 'Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand' ligt in de gemeente Almelo terwijl alle bezoekers van de kerk uit Harbrinkhoek of Mariaparochie komen. De dorpsnaam is zelf afgeleid van deze kerk. Het dorp is bekend geworden door een tekenfilm waarin Herman Finkers de naam van het dorp verwerkte, 'Kroamschudd"n in Mariaparochie'.

De Brandkast

De brandkast, in hardsteen met bronzen details, herinnert aan een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Het verzet beroofde in 1944 een bijkantoor van De Nederlandsche Bank. De buit (geld, persoonsbewijzen en distributiebonnen) kwam ten goede aan verzet en onderduikers. Dat verklaart de plek van dit kunstwerk: het bankfiliaal was gevestigd in het pand van het huidige partycentrum De Spar aan de Almeloseweg.

Dorpsommetjes

Twee mooie dorpsommetjes vanuit het dubbeldorp Harbrinkhoek - Mariaparochie door de natuur rondom met als basis het Wandelnetwerk Twente. De routes gaan deels over onverharde wegen. Download de routes hier >>

Wandel een van de dorpsommetjes

Van wie kun je nou beter leren wat de moeite waard is dan de bewoners zelf? In de gemeente Tubbergen zijn de zogenaamde dorpsommetjes in het leven geroepen. De Dorpsraad Harbrinkhoek- Mariaparochie heeft twee mooie wandelingen gemaakt welke je langs verrassende en nieuwe plekjes door en rondom het dubbeldorp brengen. Geniet van de prachtige omgeving en ga op ontdekkingstocht..