Noordoost-Twenteroute

  • Type

    Fietsen
  • Afstand

    194 km
  • Duur

    12:57
  • Knooppunten

    94
  • Locaties

    41

Fiets heerlijk door een fraai landschap met de kroonjuwelen van Twente: bossen, lanen, landgoederen, akkers, weilanden en moerassen!


Startpunt

Startpunt: Ootmarsum, Oldenzaalsestraat/ Wolfsbree, Ootmarsum. Volg de fietsbordjes met Noordoost-Twenteroute symbool.

  1. Molen van Oude Hengel

    Molen van Oude Hengel

    Molen van Oude Hengel

    De Molen van Oude Hengel is een stenen korenmolen in Ootmarsum. In 1872 is de huidige stenen molen gebouwd, nadat de houten romp uit 1866 in vlammen is opgegaan. Vanaf 1911 tot 2010 is de molen met bakkerij, winkel, café en houtzagerij in het bezit van de familie Oude Hengel.

  2. Haarlergrafveld

    Haarlergrafveld

    Haarlergrafveld

    Het Haarlergrafveld is gelegen aan het "Lädderken" tussen Tubbergen en Ootmarsum. Dit natuurgebied behoort tot een der oudste bezittingen van het Overijssels Landschap.

  3. Vassergrafveld

    Vassergrafveld

    Vassergrafveld

    Een heidegebied met grafheuvels uit de Nieuwe Steentijd die toebehoorden aan stammen die naar de wijze van pottenbakken vallen onder de Standbekercultuur. In de grafheuvels (3000 tot 2000 jaar v. Chr.) zijn o.a. urnen met as gevonden.

  4. Bakspieker Erve Mast

    Bakspieker Erve Mast

    Bakspieker Erve Mast

    Een bakspieker (bakhuisje) is een bijgebouw van een boerderij of landhuis. In het bakhuisje bevindt zich een oven waarin men brood of koek bakte. Het bakken van brood gebeurde meestal maar één keer per week.

  5. Watermolen De Mast

    Watermolen De Mast

    Watermolen De Mast

    De watermolen De Mast uit 1433 behoort tot het bovenslagtype. Een bovenslagmolen vindt men vooral bij beekjes met een zwakke stroming. Om de kracht van het water optimaal te benutten wordt een beekje met een goot omgeleid om het zo boven op het rad te laten stromen.

    Soms wordt er voor de molen ook nog een molenvijver aangelegd, een soort stuwmeer, zodat er minder snel watertekort ontstaat bij het malen.

  6. HH Joseph en Pancratius kerk

    HH Joseph en Pancratius kerk

    HH Joseph en Pancratius kerk

    Vasse is vanaf 1803 een eigen parochie. In 1860 is de bouw van de kerk begonnen en deze is in 1865 afgerond.

    Op 2 juni 1862 werd het fundament ingezegend. Met het bereiken van het hoogste punt, de haan op 68 meter hoogte op de torenspits staat, is destijds het kerkbestuur getrakteerd op 2 hammen, een halve ton bier en brood met boter.

  7. Watermolen Frans

    Watermolen Frans

    Watermolen Frans

    Net als Bels een bovenslagmolen uit 1725, gebouwd als papiermolen. In 1870 werd de stuwvijver aangelegd en werd de molen ingericht als korenmolen. Na een jarenlang verval werd de molen in 1969 gerestaureerd. In de molen is een expositie te zien over het Dal van de Mosbeek.

  8. Watermolen Bels

    Watermolen Bels

    Watermolen Bels

    De molen van Bels is een bovenslagmolen uit 1725. Thans is er een restaurant in de molen gevestigd. In de 18e en 19e eeuw was de molen, zoals bijna alle watermolens in dit gebied in gebruik als papiermolen. In 1845 werd op de noordelijke beekoever een cichoreimolen gebouwd.

  9. Galgenberg Mander

    Galgenberg Mander

    Galgenberg

    In de Middeleeuwen vonden op de top van deze heuvel terechtstellingen plaats. De galg stond aan de grens van de marke Mander, daar waar thans de grens met Duitsland ligt, om vreemdelingen te waarschuwen voor het geval zij het gebied achter de heuvel met snode plannen zouden betreden.

  10. Dal van de Mosbeek

    Dal van de Mosbeek

    Dal van de Mosbeek

    Het Dal van de Mosbeek is een bijzonder gebied met prachtige bronnen en beken en een afwisselend landschap. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je in het Dal van de Mosbeek mooie doorkijkjes met unieke planten en dieren. Het gebied heeft een rijke, bijzondere plantengroei.

  11. Grote Geesterse molen

    Grote Geesterse molen

    Grote Geesterse molen

    De Grote Geesterse Molen is een korenmolen in Geesteren in de Nederlandse provincie Overijssel. De molen werd in 1867 gebouwd op een plek waar in 1819 reeds een standerdmolen was gebouwd.

    Tussen 1901 en 1995 was de molen eigendom van de familie Kienhuis die de molen steeds in een redelijke staat van onderhoud heeft gehouden. In 1995 werd de molen eigendom van de Stichting Grote Geesterse Molen en in 1996 en 1997 werd de molen gerestaureerd.

  12. Landgoed Schultenwolde

    Landgoed Schultenwolde

    Landgoed Schultenwolde

    Landgoed Schultenwolde heeft een oppervlakte van ongeveer 56 hectare en is gelegen aan de Almeloseweg in Tubbergen. Natuurgebied met vennetje Het Hondenven aan de Vikkersweg.

  13. Schaepmanmonument

    Schaepmanmonument

    Schaepmanmonument

    Dr. H.J.A.M. Schaepman (geboren op de Eeshof te Tubbergen 1844, gestorven in Rome 1903) was priester, politicus en letterkundige. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van de Rooms-Katholieke Staatspartij en had als eerste katholiek (priester) zitting in de Tweede Kamer. Herman

  14. St. Pancratiusbasiliek

    St. Pancratiusbasiliek

    St. Pancratiusbasiliek

    Neogotische basiliek uit 1897 met een toren uit Bentheimer zandsteen uit 1502. De prachtige gebrandschilderde kerkramen zijn vervaardigd door vijf generaties Nicolas. De kerk is dagelijks geopend via de zijingang.

  15. 't oale Roadhoes Tubbergen

    't oale Roadhoes Tubbergen

    't oale Roadhoes

    In 1930-31 werd het voormalige gemeentehuis van Tubbergen gebouwd naar ontwerp van H.W. Valk. Tegenwoordig is het in gebruik als restaurant.

  16. St. Plechelmuskerk Saasveld

    St. Plechelmuskerk Saasveld

    St. Plechelmuskerk

    Op de plek van de kerk en tuin stond 800 jaar geleden het kasteel Saterslo. De huidige kerk, uit 1926, is gebouwd op het kerkeiland en omgeven door de oude buitengracht van het voormalige kasteel Saterslo. Achter de kerk bevindt zich een prachtige tuin met monumentale bomen.

  17. Het Stift

    Het Stift

    Het Stift

    Het Stift is een oud beschermd dorpsgezicht, ontstaan in de 12e eeuw. Van oorsprong is het een Benedictijnerklooster, dat later is omgezet tot een Stift. Onder Stift verstaat men een gebouw voor adelijke jongedames, die in kloosterlijk verband samenwoonden en werkten.

  18. Het Hulsbeek: Marken

    Het Hulsbeek: Marken

    Marken

    Als je hier naar het infopaneel toeloopt, sta je bij een originele markesteen en wel van de markegrens tussen de marken Gammelke en Deurningen. De steen lag tot voor kort helemaal onder het zand, maar is nu weer zichtbaar gemaakt. Wanneer de marken ontstaan zijn, weten we niet precies. De eerste

    vermelding komt uit 1207. In de 19e eeuw werden de marken ontbonden en werden de gemeenschappelijke gronden verdeeld. Behalve deze originele markesteen, liggen er op verschillende plekken in Het Hulsbeek weer vervangende stenen op markesteenlocaties, waar de originele markesteen verdwenen is.

  19. Het Hulsbeek

    Het Hulsbeek

    Het Hulsbeek

    Het Hulsbeek is een toplocatie gedurende het hele jaar. Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen kan ontspannen en plezier beleven in en rond de zwemvijvers. Je mag zelfs barbecueën op speciaal daarvoor aangelegde betonplaten op zonneweide 1.

  20. Plechelmus Basiliek

    Plechelmus Basiliek

    Plechelmus Basiliek

    In de historie van Oldenzaal weerspiegelt zich de strijd tussen de Oranjes en de Spaanse Koning Philip II. Na veel strijd is de bevolking overwegend katholiek gebleven en de basiliek wordt nog steeds gebruikt voor kerkdiensten.

    De St. Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal is een van de vroegste voorbeelden in Nederland van zandsteenarchitectuur. Van het uit het Duitse Bentheim afkomstige zandsteen werden in de stad vele korenspiekers, herbergen, koopmanshuizen en kloosters gebouwd.

  21. Mariakapel Losserse Voetpad

    Mariakapel Losserse Voetpad

    Mariakapel Losserse Voetpad

    Dit kapelletje is gebouwd op de grens van de marken De Lutte en Berghuizen, uit dankbaarheid omdat de bewoners uit de directe omgeving van Zuid Lutte en Zuid Berghuizen (dat destijds tot de gemeente Losser behoorde) tijdens de oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog gespaard zijn gebleven voor

  22. Nest Dinkelkoeien

    Nest Dinkelkoeien

    Nest Dinkelkoeien

    Stichting Koester heeft dit kunstwerk een nest Dinkelkoeien bij de LAGA 2003 geïntroduceerd.

  23. Natuurgebied Oelemars

    Natuurgebied Oelemars

    Natuurgebied Oelemars

    Net buiten Losser, tegen de Duitse grens, ligt het natuurgebied de Oelemars.De Oelemars is vooral geliefd bij vogelliefhebbers. Deze vogels kunnen worden gespot vanuit een een vogelkijkhut.

  24. Natuurgebied De Zandbergen

    Natuurgebied De Zandbergen

    Natuurgebied De Zandbergen

    Tussen Losser en de Duitse grens ligt een uitgestrekt bosgebied met een zeer gevarieerde flora en fauna, ideaal voor wandelingen of fietstochten. De Zandbergen is van grote waarde voor broedvogels.

  25. De bleek en bleekwachtershuis

    De bleek en bleekwachtershuis

    Bleekveld en bleekwachtershuis

    In 1774 werd de dorpsbleek aangelegd. Een grasveld, doorsneden met sloten waaruit het linnen bevochtigd kon worden, zodat de zon zijn blekende werking goed kon doen. Het bleken van linnengoed duurde zo'n 6 weken en het was kostbare waar. Vermoedelijk werd er daarom een wachtershuis bij gebouwd.

  26. Martinustoren

    Martinustoren

    Martinustoren

    De historische toren in het centrum van het dorp Losser dateert uit de veertiende eeuw. De toren werd uit een groot formaat baksteen opgebouwd naast een klein kerkje. De toren is 22 meter hoog en heeft een uurwerk met een klokkenzolder. De toren heeft een gotische bouwstijl.

  27. Haagse Bos

    Haagse Bos

    Haagse Bos

    Natuurgebied dat nog een verborgen pareltje is. Geniet volop van de diverse natuur die het Haagse Bos te bieden heeft!

  28. Natuurgebied Boerskotten

    Natuurgebied Boerskotten

    Natuurgebied Boerskotten

    Bosrijk natuurgebied met ook weidegrond nabij Losser en De Lutte. Prachtig om te wandelen.Van de graslanden is de veel te voedselrijke bovenlaag weggehaald. Op de armere ondergrond groeien nu weer klokjesgentiaan en orchideeën.

  29. Arboretum Poort-Bulten

    Arboretum Poort-Bulten

    Arboretum Poort-Bulten

    Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.

  30. Natuurgebied Het Lutterzand

    Natuurgebied Het Lutterzand

    Natuurgebied Het Lutterzand

    Het Lutterzand is een uniek natuurgebied en voor zowel jong als oud een uitstekende pleisterplaats voor een dagje uit.

  31. Natuurgebied Hakenberg

    Natuurgebied Hakenberg

    Natuurgebied Hakenberg

    Natuurgebied gelegen in Beuningen. Wandel of fiets over het landgoed Hakenberg in het mooie Twente. Het pad voert langs bos, grasland, graanakkers en enkele boerderijen.

  32. Natura Docet Wonderryck Twente

    Natura Docet Wonderryck Twente

    Natura Docet Wonderryck Twente

    Verwondering over al het mooie dat de natuur te bieden heeft is de boodschap van Natura Docet Wonderryck Twente. Maar, soms kom je ook even met beide voeten op de grond

  33. Singraven

    Singraven

    Landgoed Singraven

    In het jaar 1381 stond het Singraven bekend als de agrarische boerenhofstede 'Hof ten Singraven' en was in eigendom van de bisschop van Utrecht, die het beleende aan derden. Later ontwikkelde deze hofstede zich tot de havezate Singraven.

  34. Watermolen Singraven

    Watermolen Singraven

    Watermolen Singraven

    De watermolen op het landgoed Singraven is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. De vrijwillige molenaars laten u in woord en daad horen en ervaren hoe de specifieke onderdelen, zoals het waterrad, de maalstenen en het zaaggedeelte in werking wordt gezet.

  35. Schuivenhuisje

    Schuivenhuisje

    Schuivenhuisje

    Het Schuivenhuisje werd gebouwd in 1887 een merkwaardig smal gebouw. Deze stuw met bijzondere stalen schuivenconstructie regelt de waterstand van het kanaal met behulp van de Dinkel, die hier onder het Kanaal Almelo- Nordhorn doorstroomt.

  36. Tolhuisje

    Tolhuisje

    Tolhuisje

    Voormalige douanehuisje op de grens tussen Denekamp en Nordhorn. Hier werden vroeger de goederen ingeklaard die per boot de Duits-Nederlandse grens passeerden.

  37. Sluis Frensdorfer Haar

    Sluis Frensdorfer Haar

    Grenssluis

    De Sluis Frensdorfer Haar ook wel Grenzschleuse genoemd, is 62 mtr. lang en heeft een doorvaartbreedte van zesenhalve mtr. De sluis werd in 1905 in gebruik genomen. Sinds 1960 heeft de sluis geen functie meer.

  38. Natuurgebied De Bergvennen

    Natuurgebied De Bergvennen

    Natuurgebied De Bergvennen

    Ruimte en rust bij bijzondere vennen. Tegen de grens van Duitsland ligt het afwisselende landschap van de Bergvennen en Brecklenkampse Veld.

  39. Springendal

    Springendal

    Springendal

    300 ha. groot natuurgebied dat zijn naam dankt aan de vele beken die er ontspringen. Met bijzondere flora, waterbronnen, beekdalen en stuwwallen.

  40. Museum Ton Schulten

    Museum Ton Schulten

    Museum Ton Schulten

    Sinds jaren is Ton Schulten werkzaam als schilder. Als ontdekker van het kleurrijke mozaïeklandschap is zijn werk gebaseerd op het aloude Twentse Coulisselandschap met zijn glooiende essen, zijn karakteristieke houtwallen en solitaire bomen.

  41. Openluchtmuseum Ootmarsum

    Openluchtmuseum Ootmarsum

    Openluchtmuseum Ootmarsum

    Een levend museum, direct aan de rand van het centrum gelegen. Een groot aantal authentieke streekgebonden gebouwen brengt de tijd van toen tot leven.

Tip je vrienden

facebook twitter