Glansrijke verteller

Langeveen, daar moet je heen!

Geschreven door

Corine

Leestijd 3 minuten 720 x bekeken

Tot vorig jaar misschien nog redelijk onopgemerkt gebleven, maar als jouw kern op het grote doek terecht komt hoef je niet langer bescheiden zijn...: we hebben het natuurlijk over Langeveen! De film 'de Beentjes van Sint Hildegard' speelt zich namelijk gedeeltelijk af in Langeveen. Verder zijn ze ook nog bekend van de Esker! De wat? Lees maar snel verder!

Op naar de Beentjes van Sint Hildegard & de Esker van Langeveen

Afgelopen jaar zagen ineens meer dan 3 miljoen mensen het altijd rustige kerkhof van Langeveen voorbij komen. Het kerkhof komt namelijk voor in ‘De Beentjes van Sint Hildegard’, een filmproductie van Johan Nijenhuis. Meer dan 700.000 bezoekers zagen de film, waarin cabaretier Herman Finkers en actrice Johannah ter Steege de hoofdrol spelen, vorig jaar in de bioscoop.

Begin dit jaar kwam de film op televisie, waarbij nog eens 2,5 miljoen kijkers (!) zagen hoe een man (genaamd Jan) erachter komt dat hij onder de plak zit bij zijn vrouw en schoonmoeder. Onder het mom: “Mannen weten niet wat ze willen. Dat moeten vrouwen hen vertellen”, ziet Jan met lede ogen aan hoe zelfs na het overlijden van zijn schoonvader, de wens om gecremeerd te worden overruled wordt door de ijzeren greep van zijn schoonmoeder. Zo kan het niet langer!

De Beentjes van Sint Hildegard
De Beentjes van Sint Hildegard

De begrafenis van zijn schoonvader (en daarna weer een optakeling), het faken van de ziekte Alzheimer en de regelzucht van zijn eigen vrouw Gedda, brengen Jan uiteindelijk op een idee: hij gaat de Pelgrimstocht afmaken, waaraan zijn schoonvader begonnen was. Op pad naar De Beentjes van Sint Hildegard. Luisterend naar zuiver Twentse dialogen, bijzondere verhaallijnen en veel humor, krijg je een mooie indruk van het mooie Twente, typische relaties tussen echtparen en de nuchtere Twentse toon. Wij tukkers zijn maar wat trots op deze filmproductie.

Ter Beek reizen

Een beetje Amerikaans lijkt het wel, maar Ter Beek Reizen biedt zelfs een verzorgde dagtocht aan dat in teken staat van de Beentjes van Sint Hildegard. Bekijk eerst de film, rijd mee naar de verschillende filmlocaties, geniet van een luxe lunch en luister naar actrice Thea Kroese die je van alles verteld over grappige weetjes en de totstandkoming van de film.

Mocht je de wandelschoenen mee hebben, wandel vanaf Langeveen naar de Beentjes van Sint Hildegard. Het is wel 97,4 kilometer, dus als je deze tocht met de fiets of auto wil afleggen kan ik dat best begrijpen. De route is hier te vinden!

Langeveen

Nu we het toch over Langeveen hebben: heb je wel eens gehoord over de Esker van Langeveen? Een esker, ook wel smeltwaterrug genoemd, is een uniek aardkundig element in Nederland. Het is een heuvel in het landschap of onder de grond dat is veroorzaakt door smeltwater onder een ijskap. Het smeltwater baande zich vroeger een weg tussen het ijs en het land en vormde een tunnel in de bevroren massa. Het door het water meegenomen zand & puin vulde de gang langzaam op. Bij het smelten van het ijs blijft het puin en grind achter: dit vormde de esker.

Esker
Esker
De Esker in Langeveen is in het Saalien gevormd, dan hebben we het dus over zo’n 238.000 tot 128.000 jaar geleden. Het is de enige esker in heel Nederland en ook zeer zeldzaam in Europa. In het nabijgelegen Bruinehaar zorgt de de unieke samenstelling van de ’s winters ondiep onderwater staande, voedselarme, venige of lemige zandgrond er zelfs voor dat het zeldzame plantje Canadees Hertshooi hier kan groeien. Een fraai en uniek zeldzaam stukje natuur dus in Langeveen & Bruinehaar!

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Corine is sinds januari 2021 marketingmedewerker en eerste aanspreekpunt van Stichting Toeristisch Glinsterend Tubbergen!

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Cultuur in Tubbig

  Cultuur in Tubbig: Multiple Voices!

  Geschreven door VerhalenVerteller
 2. Binnenkort is het zover: de Herfsttintentocht Vasse

 3. Elephant Parade Twente

  Officiële opening Elephant Parade Twente

  Geschreven door Ivanka
 4. Elephant Parade Twente

  Doe-tips Elephant Parade Twente

Tip je vrienden

facebook twitter